A
  • Abrasion

    Nötning inom tandvården hänvisar till slitage på tandytan på grund av onormala orsaker, såsom att borsta för hårt eller slipa tänder.
    Läs mer om Abrasion
  • Abscess

    En abscess är en smärtsam infektion som bildas runt roten av en tand eller i tandköttet, ofta fylld med var. Det är ett tecken på allvarlig infektion som kräver omedelbar tandvård för att förhindra spridning och bevara munhälsan.
    Läs mer om Abscess
  • Adhesion

    Vidhäftning inom tandvård avser processen att binda tandmaterial till tandstrukturer. Det är grunden för procedurer som fyllningar, kronor och faner, vilket säkerställer att restaureringarna stannar på plats och fungerar som naturliga tänder, avgörande för långsiktig tandhälsa.
    Läs mer om Adhesion
  • Afte

    På munslemhinnan gulvita sår omgivna av en röd zon.
    Läs mer om Afte
  • Aktivator

    En "aktivator" i inom tandvård är en typ av löstagbar tandställning för att ändra relationen mellan käkarna. Den är utformad för att utnyttja naturlig tillväxt för att förbättra anpassningen, som ofta används under tonåren för att optimera tandhälsa och estetik.
    Läs mer om Aktivator
  • Allmänt tandvårdsbidrag

    ATB, ett ekonomiskt tandvårdsbidrag för vuxna. Beroende på hur gammal du är kan du få 300 eller 600 kronor per år.
    Läs mer om Allmänt tandvårdsbidrag
  • Alveol

    Alveol är en håla i käkbenet där en tands rot är förankrad. Det spelar en avgörande roll för tandhälsa och påverkar tandens stabilitet och hälsa. Korrekt vård och behandling är avgörande för att bibehålla dess integritet och förhindra tandproblem.
    Läs mer om Alveol
  • Amalgam

    Amalgam är ett hållbart, beprövat tandfyllningsmaterial tillverkat av en blandning av metaller, inklusive kvicksilver, silver, tenn och koppar. Det används ofta för att fylla hål i tänderna på grund av dess styrka, livslängd och kostnadseffektivitet, och erbjuder en pålitlig lösning för att återställa tandfunktionen.
    Läs mer om Amalgam
  • Amnestesi

    Amnestesi i tandvård bedövar munnen under procedurer, vilket säkerställer en smärtfri upplevelse. Den används för operationer, fyllningar och extraktioner för att ge komfort, vilket möjliggör smidig och effektiv tandvård.
    Läs mer om Amnestesi
  • Analgetika

    Analgetika, vanligtvis känd som smärtstillande medel, är mediciner som används för att lindra smärta, inklusive tandbesvär. De sträcker sig från receptfria alternativ som ibuprofen till receptbelagda läkemedel, som ger nödvändig lindring efter tandingrepp eller från tandvärk.
    Läs mer om Analgetika
  • Anamnes

    Anamnes inom tandvård innebär att man samlar in en patients medicinska och tandläkarhistoria för att informera om behandlingsplaner. Det är ett avgörande steg för säker, personlig tandvård, som säkerställer att procedurerna överensstämmer med individuella hälsobehov och tillstånd.
    Läs mer om Anamnes
  • Anestesi

    Anestesi inom tandvård innebär smärtlindring eller bedövning som används för att eliminera obehag under tandbehandlingar. Den vanligaste formen är lokalanestesi, där bedövningen appliceras direkt i området som ska behandlas, vilket gör patienten smärtfri utan att påverka medvetandet. Anestesi är avgörande för att möjliggöra bekväma och smärtfria tandvårdsingrepp, från fyllningar till kirurgiska ingrepp.
    Läs mer om Anestesi
  • Antibiotika

    Antibiotika är läkemedel som används för att bekämpa bakterieinfektioner, inklusive de i munnen. De ordineras inom tandvården för att behandla eller förebygga infektioner, för att säkerställa framgångsrika tandingrepp och främja återhämtning av munhälsan.
    Läs mer om Antibiotika
  • Apex

    Apex i tandvården hänvisar till spetsen eller änden av roten på en tand. Det är viktigt i procedurer som rotkanaler, där förståelse av rotens struktur är avgörande för effektiv behandling och säkerställande av hälsan hos tanden och den omgivande vävnaden.
    Läs mer om Apex
  • Aplasi

    Aplasi hänvisar till frånvaron av organ- eller vävnadsutveckling, inom tandvården relaterar det ofta till saknade tänder eller delar av den orala strukturen som inte formas ordentligt. Det är viktigt för diagnos och behandlingsplanering för att säkerställa optimala munhälsoresultat.
    Läs mer om Aplasi
  • Apoptos

    Apoptos inom tandvård är en process där programmerad celldöd bidrar till att bibehålla frisk munvävnad, stödja tandutvecklingen och förhindra inflammation. En obalans i apoptos kan leda till problem som tandlossning, oral cancer och inflammatoriska sjukdomar i tandköttet.
    Läs mer om Apoptos
  • Approximalyta

    Approximalyta hänvisar till ytorna på tänder som är vända mot intilliggande tänder, avgörande för tandhälsan. Korrekt rengöring av dessa områden förhindrar röta och tandköttssjukdomar, vilket understryker vikten av noggrann munhygien.
    Läs mer om Approximalyta
  • Aspartam

    Aspartam är ett sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll som används i många sockerfria produkter. Det är känt för sin sötma och är ett populärt val för dem som vill minska sockerintaget utan att ge avkall på smaken, vilket är viktigt för tandhälsa och allmänt välbefinnande.
    Läs mer om Aspartam
B
  • Behandlingsplan

    En behandlingsplan är en skräddarsydd tandbehandlingsplan skapad för att ta itu med specifika munhälsoproblem och mål. Den beskriver de procedurer, tidslinjer och steg som krävs för att uppnå optimal tandhälsa, vilket säkerställer att patienter förstår och är förberedda för sin vårdresa.
    Läs mer om Behandlingsplan
  • Bettfysiolog

    En bettfysiolog är specialiserad på studier och behandling av käkens funktion och hälsa, med fokus på problem som bettproblem, käksmärta och TMJ-störningar. De spelar en avgörande roll för att diagnostisera och skapa behandlingsplaner för tillstånd som påverkar oral komfort och funktion.
    Läs mer om Bettfysiolog
  • Bettskena

    En bettskena är en specialanpassad tandvårdsapparat som bärs över tänderna, vanligen används för att förhindra skador från gnissling eller knytning (bruxism) och för att lindra symtom på TMJ-störningar. Det hjälper till att skydda tänderna och minska käkbelastningen, vilket främjar bättre munhälsa.
    Läs mer om Bettskena
  • Bifurkation

    Bifurkation hänvisar till den punkt där en tands rot delar sig i två eller flera grenar, ett kritiskt område för tandhälsa, som påverkar procedurer som rotkanaler och hantering av tandköttssjukdomar. Att förstå denna anatomi är viktigt för effektiv behandling och upprätthållande av munhälsa.
    Läs mer om Bifurkation
  • Bitewing

    En röntgenbild där tandkronorna i över- och underkäke syns på samma bild, för att se karies eller hur benets nivå är i förhållande till tanden. Bitewing är den bild som oftast tas vid rutinkontroller.
    Läs mer om Bitewing
  • Bonding

    Bonding i tandvården hänvisar till en kosmetisk procedur som använder en tandfärgad harts för att förbättra utseendet på tänderna, åtgärda problem som luckor, nagg eller missfärgning. Det är ett snabbt, smärtfritt sätt att förbättra ditt leendes utseende.
    Läs mer om Bonding
  • Bruxism

    Bruxism, ofta obemärkt, innebär att man gnisslar tänder eller knyter käken, vanligtvis under sömnen. Denna vana kan leda till tandskador, käkstörningar och obehag. Att förstå och ta itu med det tidigt är nyckeln till att förebygga långvariga tandproblem.
    Läs mer om Bruxism
  • Buckalt

    Buckalt inom tandvård refererar till den yta av en tand som är vänd mot kinden. Detta är främst relevant för kindtänder (molarer och premolarer) och är en viktig del av munhygienen, eftersom dessa ytor lätt samlar plack. Regelbunden rengöring och vård av buckala ytor hjälper till att förebygga karies och tandköttsproblem.
    Läs mer om Buckalt
  • Buckalyta

    Buckalyta hänvisar till den yttre ytan av tänderna som är vänd mot kinden. Det är viktigt för den övergripande tandhälsan, och spelar en roll för tuggeffektivitet och estetiskt utseende. Korrekt skötsel och rengöring av detta område är avgörande för att förhindra hålrum och tandköttssjukdomar.
    Läs mer om Buckalyta
  • Buffra

    Saliv fungerar som en naturlig buffert, neutraliserar syror från mat och dryck för att bibehålla en konstant pH-nivå i munnen. Denna balanserande handling hjälper till att skydda tänderna från förfall och upprätthåller munhälsan genom att förhindra att emaljen eroderas av sura tillstånd.
    Läs mer om Buffra
C
  • Candida

    Candida är en vanlig svamp som kan orsaka trast i munnen, som uppträder som vita lesioner i munnen. Det är vanligtvis ofarligt men kan leda till obehag och behöver behandling om överväxt uppstår. God munhygien och en hälsosam kost hjälper till att förhindra dess spridning.
    Läs mer om Candida
  • Canin

    Hörntänder är de vassa, spetsiga tänderna som finns bredvid dina framtänder. De är viktiga för att bita och slita mat, de spelar en nyckelroll i din tandstruktur.
    Läs mer om Canin
  • Carisolv

    Carisolv är en innovativ, minimalt invasiv gel som används inom tandvården för att ta bort ruttnat tandmaterial. Den erbjuder ett skonsammare alternativ till traditionell borrning, bevarar mer av den friska tandstrukturen och förbättrar patientkomforten under hålrumsbehandling.
    Läs mer om Carisolv
  • Cement

    Inom tandvården hänvisar cement till en mängd olika material som används för att fylla hålrum, säkra kronor och fästa broar eller ortodontiska fästen. Dessa ämnen är avgörande för restaurerande procedurer och erbjuder hållbarhet och stöd för att bibehålla tandens funktion och utseende.
    Läs mer om Cement
  • Composit

    Composit är ett tandfärgat fyllnadsmaterial som används inom tandvården för att reparera hålrum, spån och förbättra tandens utseende. Det binder direkt till tanden och erbjuder en hållbar och estetiskt tilltalande restaurering som nära matchar den naturliga tandfärgen.
    Läs mer om Composit
D
  • Dekubitus

    Dekubitus, även känd som trycksår eller liggsår, är skador på hud och underliggande vävnad till följd av långvarigt tryck på huden. De förekommer ofta på hud som täcker beniga områden, såsom hälar eller armbågar, och kräver förebyggande vård och behandling för att läka.
    Läs mer om Dekubitus
  • Delprotes

    En delprotes är en avtagbar tandvårdsapparat som ersätter flera saknade tänder. Den är designad för att passa tätt i munnen, återställa funktionalitet och estetik genom att fylla luckor. Denna lösning hjälper till att förbättra tuggning och tal, samtidigt som den förhindrar att kvarvarande tänder förskjuts.
    Läs mer om Delprotes
  • Demineralisering

    Demineralisering är den process där mineraler går förlorade från tandemaljen på grund av syraexponering, vilket leder till försvagade tänder och hålbildning. Det är ett nyckelstadium i utvecklingen av karies, som betonar vikten av munhygien och kostval för att förhindra syraskador.
    Läs mer om Demineralisering
  • Dental

    Kommer från ordet dent som betyder tand. Dental syftar på allt som har med tänder att göra, som omfattar vård, behandlingar och själva tandvårdsområdet. Den betonar vikten av att upprätthålla munhälsa genom regelbundna kontroller, korrekt hygien och snabba insatser för att förebygga och behandla tandproblem.
    Läs mer om Dental
  • Dental fluoros

    Dental fluoros är ett tillstånd som kännetecknas av förändringar i tandemaljen, som uppträder som mild missfärgning till svåra fläckar och gropbildning, på grund av överdrivet fluorintag under tandutvecklingen. Medvetenhet och förebyggande är avgörande för munhälsa.
    Läs mer om Dental fluoros
  • Dentin

    Dentin är den täta, beniga vävnaden som bildar huvuddelen av en tand under emaljen. Den är känslig och spelar en avgörande roll för tandens allmänna hälsa, sänder nervsignaler som informerar oss om varmt, kallt eller tryck, vilket framhäver vikten att skydda emaljen för att förhindra tandbesvär.
    Läs mer om Dentin
  • Depuration

    Depuration, ofta kallad mekanisk inflammationsbehandling eller MIB i tandsammanhang, innebär rengöring och avlägsnande av irriterande ämnen från tänder och tandkött för att minska inflammation och främja munhälsa. Denna process är nyckeln till att förebygga och behandla parodontala sjukdomar, och betonar vikten av grundlig rengöring och regelbundna tandkontroller för att upprätthålla tandköttets hälsa och förhindra ytterligare komplikationer.
    Läs mer om Depuration
  • Diastema

    Diastema hänvisar till ett gap eller mellanrum mellan två tänder, ofta märkbart mellan framtänderna. Det är en vanlig tandfunktion som kan variera i storlek, och medan många omfamnar det som en unik aspekt av sitt leende, väljer andra kosmetiska behandlingar för att stänga gapet av estetiska skäl.
    Läs mer om Diastema
  • Distalyta

    Distalyta hänvisar till ytan på en tand som är vänd bort från mitten av munnen, mot baksidan. Det är en term som används inom tandvård för att beskriva positionen för en tand eller ett specifikt område för behandling, avgörande för att identifiera områden för restaurerande ingrepp eller ortodontiska justeringar.
    Läs mer om Distalyta
E
  • Emalj

    Emalj är det hårda, skyddande yttre lagret av dina tänder, känt för att vara det hårdaste ämnet i människokroppen. Det skyddar dina tänder från dagligt slitage, extrema temperaturer och förfall. Att bibehålla en stark emalj är avgörande för den övergripande tandhälsan, med betoning på vikten av god munhygien.
    Läs mer om Emalj
  • Enameloplasty

    Enameloplasty (Emaljeplastik, eller tandomformning), är en kosmetisk procedur för att korrigera mindre defekter som ojämna kanter eller små nagg i tänderna. Den tar försiktigt bort en liten mängd tandemalj för att förbättra utseendet, vilket erbjuder ett snabbt och smärtfritt sätt att förbättra ditt leende.
    Läs mer om Enameloplasty
  • Endodonti

    Endodonti är en gren av tandvården inriktad på att behandla insidan av tanden, särskilt pulpan (nerver och blodkärl). Den är mest känd för rotbehandlingar, som räddar tänderna genom att ta bort infekterad pulpa och täta tanden, förhindra ytterligare förfall och smärta.
    Läs mer om Endodonti
  • Endodontist

    En endodontist är en tandläkare som specialiserat sig på endodonti, den gren av tandvård som fokuserar på att behandla tandens inre, speciellt rotbehandlingar. De är experter på att diagnostisera tandsmärta och utföra procedurer inuti tanden för att rädda den från utdragning.
    Läs mer om Endodontist
  • Erosion

    Erosion hänvisar till slitage av tandemalj orsakad av syraangrepp från mat, dryck eller magsyra, inte bakterier. Det leder till tandkänslighet och kan förändra tandens utseende. Att skydda emaljen genom kost och munvård är nyckeln till att förhindra erosion och bibehålla tandhälsa.
    Läs mer om Erosion
  • Eruption

    Eruption i tandvård beskriver processen med tänder som rör sig genom tandköttet och blir synliga i munnen. Det är en naturlig del av utvecklingen för både bebis (primär) och vuxna (permanenta) tänder, avgörande för att bilda ett hälsosamt bett och leende. Korrekt övervakning säkerställer att tänderna bryter ut korrekt.
    Läs mer om Eruption
  • Estetisk tandvård

    Tandvård där estetiken dvs att man vill få tanden att se naturlig ut till skillnad mot kosmetisk tandvård där behandlingen syftar till att ändra utseendet på tänderna.
    Läs mer om Estetisk tandvård
  • Extraktion

    Extraktion är dentala proceduren för att ta bort en tand från dess uttag i käkbenet. Det är ofta nödvändigt på grund av förfall, sjukdom, överbeläggning eller skada. Att säkerställa en smidig extraktionsprocess och korrekt eftervård är avgörande för läkning och kan bana väg för ytterligare alternativ för tandrestaurering om det behövs.
    Läs mer om Extraktion
F
  • Fasadkrona

    En fasadkrona är en tandkrona som används för att täcka och skydda en skadad eller missfärgad tand. Den har ett estetiskt yttre, vanligtvis av porslin eller keramik, som ger ett naturligt utseende och kombinerar hållbarhet med en kosmetisk förbättring.
    Läs mer om Fasadkrona
  • Fissur

    En fissur inom tandvården hänvisar till de djupa spåren som finns på de bitande ytorna av molarerna och premolarerna. Dessa områden är benägna att förfalla eftersom de kan fånga matpartiklar och är svårare att rengöra med regelbunden borstning. Tätningsmedel rekommenderas ofta för att skydda dessa skåror och förhindra håligheter, vilket understryker vikten av förebyggande tandvård för att upprätthålla munhälsan.
    Läs mer om Fissur
  • Fissurförsegling

    Fissurförsegling är en förebyggande tandbehandling som innebär att man applicerar en skyddande beläggning på spåren (fissurer) på bakre tänder (molarer och premolarer). Detta tätningsmedel fungerar som en barriär och skyddar tänderna från plack och röta genom att hålla matpartiklar och bakterier ute.
    Läs mer om Fissurförsegling
  • Fixtur

    En fixtur i dental termer hänvisar till basdelen av ett tandimplantat som kirurgiskt sätts in i käkbenet. Den fungerar som en konstgjord rot för att stödja kronor, broar eller proteser, vilket ger en stabil grund för dessa protetiska tänder.
    Läs mer om Fixtur
  • Flour

    Fluor är ett mineral som stärker tandemaljen och bekämpar karies. Det finns vanligtvis i tandkräm, vissa vattenförråd och professionella tandbehandlingar. Regelbunden exponering för fluor är en komponent för att upprätthålla tandhälsa, förebygga hål i tänderna och säkerställa starka tänder.
    Läs mer om Flour
  • Flourbehandling

    Fluorbehandling stärker tänderna och förhindrar hål i tänderna genom att fylla på viktiga mineraler till emaljen. Det är en snabb, effektiv förebyggande åtgärd mot karies, rekommenderad för att bibehålla optimal munhälsa.
    Läs mer om Flourbehandling
  • Fluoridlösning

    Lösning som innehåller fluor. Kan användas för munsköljning eller penslas på tänderna i syfte att stärka tänderna.
    Läs mer om Fluoridlösning
  • Frenulum

    Tungband, läppband.
    Läs mer om Frenulum
  • Fruktos

    Fruktos är en enkel sockerart, eller monosackarid, som finns naturligt i många frukter, grönsaker och honung. Det är också en viktig komponent i vanlig bordsocker (sackaros) och högfruktosmajssirap, som används som sötningsmedel i många bearbetade livsmedel och drycker. Denna artikel kommer att utforska vad fruktos är, dess källor, hur den metaboliseras i kroppen, dess potentiella hälsoeffekter och hur man kan hantera sitt fruktosintag.
    Läs mer om Fruktos
  • Fullkrona

    Ersättning av tandens krona, det vill säga den synliga delen av tanden. Görs ofta av keramiska material, tidigare guld eller annan metall med porslinshölje
    Läs mer om Fullkrona
  • Furkation

    Det ställe där tandens rötter delar sig.
    Läs mer om Furkation
  • Furkationsinvolvering

    När en sjuklig förändring till exempel en inflammerad tandköttsficka når en furkation av tandrot.
    Läs mer om Furkationsinvolvering
  • Fyllning

    Tandfyllning, en lagning och ersättning av tandsubstans. Ofta i Kompositmaterial
    Läs mer om Fyllning
G
  • Ginghiva

    Slemhinnan som omger tänderna. Kallas även tandkött.
    Läs mer om Ginghiva
  • Gingivektomi

    Gingivektomi, en tandprocedur, involverar borttagning av tandköttsvävnad för att behandla tandköttssjukdomar eller omforma tandköttet för ett friskare leende. Det är en enkel lösning för att förbättra munhälsan och estetiskt tilltalande.
    Läs mer om Gingivektomi
  • Gingivit

    Inflammation i slemhinnan som omger tänderna.
    Läs mer om Gingivit
  • Glasjonomer

    Ett temporärt lagningsmaterial, som avger fluor.
    Läs mer om Glasjonomer
  • Glossit

    Glossit är en medicinsk term för inflammation i tungan, vilket kan orsaka svullnad, rodnad och förändringar i tungans textur och färg. Denna tillstånd kan vara smärtsam och påverka tal, ätande och sväljning. I denna artikel kommer vi att förklara vad glossit är, dess orsaker, symtom, riskfaktorer och hur det kan behandlas och förebyggas.
    Läs mer om Glossit
  • Glukos

    Glukos, eller druvsocker, är en enkel sockerart och den viktigaste energikällan för kroppens celler. Den spelar en avgörande roll i ämnesomsättningen och är central för många biologiska processer. Denna artikel kommer att förklara vad glukos är, dess funktioner i kroppen, hur glukosnivåerna regleras, samt hur obalanser i glukosnivåer kan påverka hälsan.
    Läs mer om Glukos
  • Guld

    Guld är en ädelmetall som framförallt tidigare använts för att tillverka kronor och brokonstruktioner. Guld har använts inom tandvård i flera århundraden på grund av dess hållbarhet, biokompatibilitet och estetiska egenskaper. Trots att modernare material som kompositer och porslin ofta föredras för sina estetiska fördelar, fortsätter guld att vara ett populärt val för många tandläkare och patienter. Denna artikel kommer att förklara vad guld används till inom tandvård, dess fördelar och nackdelar, och hur det appliceras.
    Läs mer om Guld
  • Guttaperka

    Guttaperka är ett naturgummimaterial som används inom tandvård, främst vid rotbehandlingar (rotfyllningar) för att fylla och försegla rotkanaler. Denna artikel kommer att förklara vad guttaperka är, dess egenskaper, användningsområden inom tandvård, och hur den appliceras vid rotbehandlingar.
    Läs mer om Guttaperka
H
  • Halitosis

    Halitos, vanligtvis känd som dålig andedräkt, kan vara ett tillfälligt problem eller indikera djupare munhälsoproblem. Att ta itu med det innebär god hygien och förståelse för dess orsaker. Det är viktigt för självförtroende och sociala interaktioner.
    Läs mer om Halitosis
  • Hälsodeklaration

    En hälsodeklaration är ett dokument som används inom vården för att samla in viktig information om en patients hälsotillstånd. Inom tandvård är hälsodeklarationen ett kritiskt verktyg för att säkerställa att tandläkaren har en fullständig förståelse av patientens medicinska bakgrund och nuvarande hälsostatus. Denna information hjälper tandläkaren att ge säker och effektiv vård. Denna artikel kommer att förklara vad en hälsodeklaration är, varför den är viktig, vad som ingår i den, och hur den används inom tandvård.
    Läs mer om Hälsodeklaration
  • Hängande broled

    En hängande broled är den del av en tandbro som ersätter en saknad tand och stöds av närliggande tänder. Den återställer tuggfunktion och estetik utan att behöva implantat och är en fast, långvarig lösning för att fylla tandluckor.
    Läs mer om Hängande broled
  • Helprotes

    En helprotes, ofta kallad "tandprotes" eller "löständer," är en avtagbar ersättning för saknade tänder och omgivande vävnader. Helproteser används när alla tänder i en käke har förlorats. De hjälper till att återställa funktionalitet och estetik, vilket förbättrar patientens förmåga att tugga, tala och le. Denna artikel kommer att förklara vad en helprotes är, dess olika typer, hur de tillverkas och anpassas, samt hur man tar hand om dem.
    Läs mer om Helprotes
  • Herpes

    Herpes är en vanlig virusinfektion som kan påverka både munnen och genitalierna. Orsaken till infektionen är herpes simplex-virus (HSV), som finns i två huvudtyper: HSV-1 och HSV-2. Denna artikel kommer att förklara vad herpes är, hur det sprids, dess symtom, och hur det behandlas och förebyggs.
    Läs mer om Herpes
  • High-Speed

    High-speed, eller höghastighetsborr, är ett vanligt verktyg som används av tandläkare för att utföra olika tandvårdsprocedurer. Detta verktyg är avgörande för att snabbt och effektivt kunna borra i tänder och avlägsna karies. Denna artikel kommer att förklara vad high-speed är, dess funktioner, vanliga användningsområden och hur det bidrar till tandvårdsbehandlingar.
    Läs mer om High-Speed
  • Högkostnadsskydd tandvård

    Ett statligt ekonomiskt stöd för höga tandvårdskostnader. Ju högre kostnader desto större ekonomiskt stöd kan du få. Ersättningen baseras på Försäkringskassans ersättningsnivåer som utgår för olika åtgärder i så kallade referenspriser.
    Läs mer om Högkostnadsskydd tandvård
  • Hypoplasi

    Hypoplasi är en medicinsk term som refererar till en underutveckling av en vävnad eller organ. Inom tandvård hänvisar hypoplasi ofta till emaljhypoplasi, ett tillstånd där tandens emalj är ofullständigt utvecklad. Detta kan leda till att tänderna är mer mottagliga för skador och karies. Denna artikel kommer att förklara vad hypoplasi är, dess orsaker, symtom, och vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga.
    Läs mer om Hypoplasi
I
  • Implantatbro

    En implantatbro är en tandprotes som används för att ersätta flera saknade tänder genom att fästa en bro på tandimplantat. Implantat fungerar som konstgjorda tandrötter och ger en stabil och permanent bas för bron. Detta är en vanlig och effektiv behandling för patienter som har förlorat flera tänder och vill ha en långvarig lösning för att återställa funktion och estetik. Denna artikel kommer att förklara vad en implantatbro är, dess fördelar och nackdelar, hur proceduren går till, och hur man tar hand om den.
    Läs mer om Implantatbro
  • Implantatskruv

    En implantatskruv är en central del av tandimplantatbehandlingen och fungerar som en konstgjord tandrot som fästs i käkbenet. Detta ger en stabil bas för påbyggnader som kronor, broar eller proteser. Denna artikel kommer att förklara vad en implantatskruv är, dess material och design, hur den placeras, samt fördelar och potentiella risker med implantatbehandling.
    Läs mer om Implantatskruv
  • Incisiv

    Incisiver är de främre tänderna i munnen som är utformade för att skära mat. De är de mest synliga tänderna när du ler eller pratar. Incisiver spelar en viktig roll i både estetik och funktion, vilket gör dem till en central del av din munhälsa. Denna artikel kommer att förklara vad incisiver är, deras funktioner, var de finns i munnen, samt vanliga problem och behandlingsalternativ.
    Läs mer om Incisiv
  • Infektion

    En infektion inom tandvård kan uppstå när bakterier tränger in i tandens pulpa eller omgivande vävnader, vilket kan leda till inflammation, smärta och svullnad. Infektioner kan vara lokala, såsom en tandinfektion eller abscess, eller sprida sig till omgivande områden om de inte behandlas i tid. Denna artikel kommer att förklara vad en tandinfektion är, dess orsaker, symtom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga dem.
    Läs mer om Infektion
  • Inflammation

    Inflammation är kroppens naturliga svar på skada eller infektion och spelar en central roll i tandhälsa. När det gäller munhälsa, kan inflammation uppstå i tandköttet, tandens pulpa eller i käkbenet, och det är ofta en signal om ett underliggande problem som kräver uppmärksamhet. Denna artikel kommer att förklara vad inflammation är, dess orsaker, symtom, och hur det behandlas och förebyggs inom tandvård.
    Läs mer om Inflammation
  • Initialkaries

    Initialkaries, även kallad begynnande karies eller emaljkaries, är den tidigaste fasen av kariesutveckling. Det är en form av tandförfall som påverkar tandens emalj och kan ofta stoppas eller vändas med rätt åtgärder. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förhindra att karies förvärras och leder till allvarligare tandproblem. Denna artikel kommer att förklara vad initialkaries är, dess orsaker, symtom, förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ.
    Läs mer om Initialkaries
  • Interdentalborste

    En interdentalborste är ett nyckelverktyg för munhygien, designad för att rengöra mellan dina tänder där vanliga borstar inte kan nå. Det är viktigt för att förebygga tandköttssjukdomar och håligheter och främja en friskare mun.
    Läs mer om Interdentalborste
  • Interdentalt

    Interdentalt refererar till utrymmet mellan tänderna. Det är ett viktigt område att rengöra regelbundet med tandtråd eller interdentalborstar för att förebygga karies och tandköttssjukdomar.
    Läs mer om Interdentalt
  • Intraoral

    Intraoral betyder "inom munnen" och används inom tandvården för att beskriva undersökningar, röntgenbilder och behandlingar som sker inuti munhålan. Det är avgörande för att upptäcka och behandla tand- och munsjukdomar tidigt.
    Läs mer om Intraoral
  • Intraoral röntgenbild

    En intraoral röntgenbild tas inuti munnen och ger en detaljerad bild av tänder och rötter. Den används för att diagnostisera karies, tandrotsinfektioner och andra tandproblem som inte syns vid en vanlig undersökning.
    Läs mer om Intraoral röntgenbild
J
  • Jacketkrona

    En jacketkrona är en typ av tandkrona som används för att återställa skadade eller missfärgade tänder, främst framtänder, med målet att uppnå både estetik och funktion. Den är tillverkad av porslin eller keramiska material som imiterar tandens naturliga färg och genomskinlighet. Denna artikel kommer att förklara vad en jacketkrona är, dess fördelar och nackdelar, hur proceduren går till, samt hur man sköter om en jacketkrona.
    Läs mer om Jacketkrona
K
  • Käkbensförankrad

    Käkbensförankrad betyder att en protes eller ett implantat fästs direkt i käkbenet för att ge en stabil och permanent lösning vid tandförlust. Det används främst vid tandimplantat och ger både hållbarhet och ett naturligt utseende.
    Läs mer om Käkbensförankrad
  • Käkkirurg

    En käkkirurg är en specialist inom kirurgi som utför operationer i mun och käke, inklusive komplicerade tandutdragningar, käkrekonstruktioner och implantatkirurgi. De behandlar avancerade fall där vanlig tandvård inte räcker.
    Läs mer om Käkkirurg
  • Käkrekonstruktion

    Käkrekonstruktion är en komplex tandprocedur som syftar till att återuppbygga eller omforma käkbenet för att förbättra funktion och utseende. Det krävs ofta efter skada, sjukdom eller medfödda problem, med hjälp av avancerade tekniker för att återställa balansen och förbättra livskvaliteten.
    Läs mer om Käkrekonstruktion
  • Karies

    Karies, även känd som tandröta eller hål i tänderna, är en vanlig tandsjukdom som påverkar många människor världen över. Det orsakas av syror som produceras av bakterier i plack och som bryter ner tandens emalj och dentin. Om den inte behandlas kan karies leda till smärta, infektion och till och med tandförlust. Denna artikel kommer att förklara vad karies är, dess orsaker, symtom, förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ.
    Läs mer om Karies
  • Kavitet

    En kavitet, även känd som hål i tanden, är ett resultat av karies, där tandens emalj och ibland dentin bryts ner och bildar ett hål. Kaviteter kan orsaka smärta, infektion och tandförlust om de inte behandlas i tid. Denna artikel kommer att förklara vad en kavitet är, dess orsaker, symtom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga dem.
    Läs mer om Kavitet
  • KBF-bro

    En KBF-bro, eller käkbensförankrad bro, är en fastsittande tandersättning som stöds av tandimplantat som är kirurgiskt placerade i käkbenet. Denna typ av bro är en långvarig och stabil lösning för att ersätta flera saknade tänder, och den erbjuder både estetiska och funktionella fördelar. Denna artikel kommer att förklara vad en KBF-bro är, dess fördelar och nackdelar, hur proceduren går till och hur man sköter om en KBF-bro.
    Läs mer om KBF-bro
  • Keramik

    Keramik är ett mångsidigt och populärt material inom tandvård, känt för sin hållbarhet, estetik och biokompatibilitet. Det används för att tillverka olika tandrestaureringar som kronor, broar, inlägg, onlägg och fasader. Denna artikel kommer att förklara vad keramik är, dess fördelar och nackdelar inom tandvård, samt de vanligaste typerna av keramiska tandrestaureringar och hur de används.
    Läs mer om Keramik
  • Klorhexidin

    Klorhexidin är en antiseptisk substans som används i olika former inom tandvård för att förebygga och behandla infektioner i munhålan. Det är effektivt mot ett brett spektrum av bakterier, svampar och vissa virus, och används ofta i form av munskölj, geler och tandkräm. Denna artikel kommer att förklara vad klorhexidin är, dess fördelar och nackdelar, vanliga användningsområden och hur man använder det korrekt.
    Läs mer om Klorhexidin
  • Kofferdam

    Kofferdam, även känd som dentaldam, är ett viktigt verktyg inom tandvård som används för att isolera en eller flera tänder från resten av munhålan under behandling. Denna metod bidrar till att skapa en ren och torr arbetsmiljö, vilket förbättrar kvaliteten på tandvårdsprocedurer och ökar patientens komfort. Denna artikel kommer att förklara vad kofferdam är, dess fördelar och nackdelar, vanliga användningsområden och hur det appliceras.
    Läs mer om Kofferdam
  • Komposit

    Komposit, eller kompositresin, är ett populärt material inom tandvård som används för att göra estetiskt tilltalande och funktionella tandfyllningar, kronor, inlägg, onlägg och fasader. Det är känt för sin förmåga att matcha färgen på naturliga tänder och för sin hållbarhet. Denna artikel kommer att förklara vad komposit är, dess fördelar och nackdelar, vanliga användningsområden, och hur kompositfyllningar appliceras och sköts om.
    Läs mer om Komposit
  • Kosmetisk tandvård

    Kosmetisk tandvård, även kallad estetisk tandvård, fokuserar på att förbättra utseendet på tänder, tandkött och bett. Målet är att skapa ett vackert och tilltalande leende som ökar patientens självkänsla och självförtroende. Denna artikel kommer att förklara vad kosmetisk tandvård är, dess fördelar, vanliga behandlingar och hur du kan upprätthålla resultatet av din kosmetiska tandvård.
    Läs mer om Kosmetisk tandvård
  • Kritkaries

    Kritkaries, även känd som emaljkaries eller initialkaries, är den tidigaste fasen av kariesutveckling. Den kännetecknas av vita fläckar på tandens emalj, vilket indikerar demineralisering och försvagning av emaljen. Kritkaries kan ofta stoppas och till och med vändas med rätt behandling och munhygien. Denna artikel kommer att förklara vad kritkaries är, dess orsaker, symtom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga det.
    Läs mer om Kritkaries
  • Krona

    En tandkrona är en tandformad "hatt" som placeras över en skadad eller missfärgad tand för att förbättra dess styrka, form och utseende. Kronor används ofta inom tandvård för att reparera och skydda tänder som har förlorat sin funktion eller estetik på grund av karies, skador eller slitage. Denna artikel kommer att förklara vad en tandkrona är, dess fördelar och nackdelar, vanliga användningsområden och hur proceduren går till.
    Läs mer om Krona
  • Kronförlängning

    Kronförlängning är en tandprocedur som exponerar mer av tandens struktur genom att omforma eller ta bort tandköttsvävnad (och ibland ben). Det är ofta nödvändigt av restaurerande eller kosmetiska skäl, för att säkerställa en hälsosammare tandbas eller förbättra leendets estetik.
    Läs mer om Kronförlängning
  • Kusp

    En kusp är en spetsig del av en tand som hjälper till med tuggning och nedbrytning av mat. Kuspar är viktiga komponenter i tandanatomi, särskilt för kindtänder (molarer och premolarer) som utsätts för mycket tuggtryck. Denna artikel kommer att förklara vad en kusp är, dess funktioner, olika typer av kuspar och vanliga problem relaterade till kuspar.
    Läs mer om Kusp
L
  • Lactobacill

    Lactobaciller är en grupp grampositiva, icke-sporbildande bakterier som tillhör släktet Lactobacillus. De är vanliga i många miljöer, inklusive den mänskliga kroppen, där de spelar en viktig roll i att upprätthålla hälsa. Inom tandvård är lactobaciller både av intresse för deras positiva effekter på munhälsan och för deras potentiella roll i utvecklingen av karies. Denna artikel kommer att förklara vad lactobaciller är, deras funktioner, deras inverkan på tandhälsa och hur man kan hantera deras närvaro i munnen.
    Läs mer om Lactobacill
  • Lasertandvård

    Lasertandvård använder avancerad laserteknik för att utföra olika tandingrepp mer effektivt och bekvämt. Det erbjuder fördelar som minskat obehag, snabbare läkningstider och minimerade blödningar, vilket revolutionerar behandlingar från förberedelse av hålrum till omformning av tandköttet.
    Läs mer om Lasertandvård
  • Lingualt

    Begreppet "lingualt" används inom tandvård för att beskriva den yta av en tand som vetter mot tungan. Lingualytor är viktiga för tandläkare att undersöka och behandla eftersom de, precis som andra tandytor, kan drabbas av olika dentala problem. Denna artikel kommer att förklara vad lingualt betyder, dess betydelse inom tandvård, vanliga procedurer och behandlingar relaterade till lingualytor och hur man upprätthåller god hälsa för dessa områden.
    Läs mer om Lingualt
  • Lokalanestesi

    Lokalanestesi är en vanlig metod som används inom tandvård för att bedöva specifika områden i munnen under tandläkarprocedurer. Genom att blockera smärtsignaler från nerverna i det behandlade området, gör lokalanestesi det möjligt för patienter att genomgå behandlingar utan obehag. Denna artikel kommer att förklara vad lokalanestesi är, hur det fungerar, dess användningsområden, fördelar och eventuella biverkningar.
    Läs mer om Lokalanestesi
  • Lustgas

    Lustgas, även känd som dikväveoxid eller N2O, är ett mildt bedövningsmedel och lugnande medel som används inom tandvård för att minska ångest och obehag hos patienter under behandling. Denna artikel kommer att förklara vad lustgas är, hur det fungerar, dess användningsområden inom tandvård, fördelar, risker och vad patienter kan förvänta sig under en behandling med lustgas.
    Läs mer om Lustgas
M
  • MAD

    En Mandibular Advancement Device (MAD) är en tandvårdsapparat som används för att behandla snarkning och sömnapné. Den fungerar genom att försiktigt flytta underkäken framåt, öppna luftvägarna för bättre andning under sömnen, vilket säkerställer en vilsam natt.
    Läs mer om MAD
  • Mellanrumborste

    Tandborste för mellanrummet mellan tänderna.
    Läs mer om Mellanrumborste
  • Mesialyta

    Mesialyta är den tandyta som är vänd mot mitten av tandraden och den närmast angränsande tanden. Den är viktig att rengöra noggrant med tandtråd för att undvika karies och tandköttssjukdomar.
    Läs mer om Mesialyta
  • Mjölktänder

    Mjölktänder, även kända som primära eller temporära tänder, är de första tänderna som utvecklas hos små barn. Dessa tänder spelar en viktig roll i barnets tidiga utveckling och hälsa. Denna artikel kommer att förklara vad mjölktänder är, deras utveckling och betydelse, vanliga problem och hur man sköter om dem för att säkerställa god munhälsa.
    Läs mer om Mjölktänder
  • Molar

    Molarer, även kända som kindtänder, är de stora tuggande tänderna längst bak i munnen. De spelar en viktig roll i matsmältningen genom att mala maten till mindre bitar som är lättare att svälja och smälta. Denna artikel kommer att förklara vad molarer är, deras funktion, olika typer av molarer, vanliga problem och hur man tar hand om dem.
    Läs mer om Molar
  • Munhälsobedömning

    En munhälsobedömning är en omfattande utvärdering av munhälsan som utförs av en tandläkare eller tandhygienist. Denna bedömning hjälper till att identifiera potentiella problem tidigt, planera nödvändiga behandlingar och ge råd om hur man kan upprätthålla eller förbättra munhälsan. Denna artikel kommer att förklara vad en munhälsobedömning är, varför den är viktig, hur den utförs och vad du kan förvänta dig under besöket.
    Läs mer om Munhälsobedömning
  • Munsår

    Munsår är vanliga och obehagliga lesioner som kan uppträda på läpparna, runt munnen eller inne i munhålan. De kan vara smärtsamma och påverka förmågan att äta, dricka och prata. Denna artikel kommer att förklara vad munsår är, deras olika typer, orsaker, symtom, behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder.
    Läs mer om Munsår
  • Muntorr

    Muntorrhet, även känd som xerostomi, uppstår när det inte produceras tillräckligt med saliv i munnen. Saliv är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa, eftersom det hjälper till att fukta och rengöra munnen, bryta ner mat och förhindra infektioner genom att kontrollera bakterier och svampar. Denna artikel kommer att förklara vad muntorrhet är, dess orsaker, symtom, behandling och förebyggande åtgärder.
    Läs mer om Muntorr
N
  • Natriumfluorid

    Natriumfluorid är en fluoridförening som ofta används inom tandvård för att förebygga karies och stärka tandemaljen. Det är en viktig komponent i många tandkrämer, munsköljningar och professionella tandvårdsprodukter. Denna artikel kommer att förklara vad natriumfluorid är, hur det fungerar, dess användningsområden, fördelar, eventuella risker och hur man använder det korrekt.
    Läs mer om Natriumfluorid
  • Natriumklorid

    Natriumklorid, även känt som vanligt bordssalt, är en förening som består av natrium och klor. Inom tandvård används natriumklorid ofta som en ingrediens i saltlösningar för att rengöra och desinficera munnen. Denna artikel kommer att förklara vad natriumklorid är, dess användningsområden inom tandvård, fördelar, eventuella risker och hur man använder det korrekt.
    Läs mer om Natriumklorid
  • Nekros

    Nekros inom tandvård är ett tillstånd där tandens pulpa dör på grund av infektion, trauma eller kronisk irritation. Vanliga symtom inkluderar missfärgning, smärta och dålig lukt. Behandlingen består oftast av rotfyllning eller i vissa fall tandextraktion. För att förebygga nekros är regelbundna tandläkarbesök och god munhygien avgörande.
    Läs mer om Nekros
  • Nikotinstomatit

    Nikotinstomatit, även känd som rökpalatin eller "smoker's palate", är en inflammation i munslemhinnan som orsakas av långvarig användning av tobaksprodukter, särskilt rökning. Denna tillstånd är oftast förknippat med rökning av cigarrer, cigaretter och pipor, men kan även förekomma hos användare av andra tobaksprodukter. Denna artikel kommer att förklara vad nikotinstomatit är, dess orsaker, symtom, diagnostik, behandling och förebyggande åtgärder.
    Läs mer om Nikotinstomatit
O
  • Ocklusal justering

    Ocklusal justering är en tandvårdsprocedur som syftar till att korrigera bettproblem genom att justera tuggkontakterna mellan tänderna. Detta kan hjälpa till att förbättra tuggfunktionen, minska smärta och obehag samt förhindra ytterligare tandproblem. Denna artikel kommer att förklara vad ocklusal justering är, dess orsaker, fördelar, hur proceduren utförs och vad man kan förvänta sig under och efter behandlingen.
    Läs mer om Ocklusal justering
  • Ocklusalyta

    Ocklusalyta, även kallad tuggyta, är den yta på tänderna som används för att tugga och mala maten. Denna yta spelar en avgörande roll i matsmältningen och tandhälsan. Denna artikel kommer att förklara vad ocklusalyta är, dess funktion, vanliga problem, och hur man vårdar och upprätthåller en god hälsa för ocklusala ytor.
    Läs mer om Ocklusalyta
  • Ocklusion

    Ocklusion hänvisar till hur tänderna i över- och underkäken möts när man biter ihop. En korrekt ocklusion är viktig för en effektiv tuggfunktion, tal, och allmän tandhälsa. Denna artikel kommer att förklara vad ocklusion är, dess betydelse, vanliga problem, och hur man kan hantera och behandla ocklusala problem.
    Läs mer om Ocklusion
  • Odontolog

    En odontolog, även känd som tandläkare, är en medicinsk specialist som arbetar med diagnos, behandling och förebyggande av sjukdomar och tillstånd i tänderna, tandköttet och munhålan. Odontologer spelar en viktig roll i att upprätthålla och förbättra oral hälsa, vilket har en betydande inverkan på en persons allmänna hälsa och välbefinnande. Denna artikel kommer att förklara vad en odontolog är, deras utbildning och yrkesroll, samt olika specialiteter inom odontologi.
    Läs mer om Odontolog
  • Odontologi

    Odontologi, även kallat tandvård eller tandläkekonst, är den vetenskapliga studien och praktiken av diagnos, behandling och förebyggande av sjukdomar och tillstånd i tänderna, tandköttet och munhålan. Odontologi omfattar ett brett spektrum av specialiteter och behandlingsmetoder som syftar till att upprätthålla och förbättra oral hälsa. Denna artikel kommer att ge en översikt över odontologi, dess betydelse, historiska utveckling, huvudsakliga specialiteter och modern teknik inom området.
    Läs mer om Odontologi
  • Oral

    Termen "oral" hänvisar till allt som är relaterat till munhålan, inklusive tänder, tandkött, tunga, och andra strukturer inom munnen. Orala hälsa är en viktig del av allmän hälsa och välbefinnande. Denna artikel kommer att förklara vad oral hälsa innebär, vanliga orala problem, förebyggande åtgärder och hur man upprätthåller god oral hälsa.
    Läs mer om Oral
  • Oral kirurgi

    Operation i munhålan
    Läs mer om Oral kirurgi
  • Ortodonti

    Ortodonti är en specialisering inom tandvården som fokuserar på att diagnostisera, förebygga och behandla tand- och käkfel. Med hjälp av olika tandställningar och tekniker kan ortodonti bidra till att förbättra både bettfunktion och estetiskt utseende.
    Läs mer om Ortodonti
  • Ortopantomogram

    Ortopantomogram är en panoramaröntgenbild som ger en översiktlig bild av tänder, käkben och käkleder. Den används för att upptäcka tandproblem, planera kirurgi och bedöma käkens hälsa.
    Läs mer om Ortopantomogram
  • Osteit

    Osteit är en allvarlig inflammation i benvävnad, som i tandvård ofta drabbar käkbenet. Tidig diagnos och behandling är avgörande för att undvika långvariga problem och för att återställa hälsan i munnen och käkbenet.
    Läs mer om Osteit
  • Oxeltand

    Oxeltand är en annan benämning på en kindtand, specifikt de permanenta molarerna som sitter längst bak i munnen. Dessa tänder används för att tugga och mala maten.
    Läs mer om Oxeltand
P
  • Panoramaradiografi

    Panoramaradiografi är ett värdefullt verktyg inom tandvård, som ger en tydlig översikt av käke och tänder. Det används för att upptäcka och diagnostisera allt från visdomständers position till allvarligare tillstånd som tumörer eller käkledsproblem, och underlättar därmed planering av korrekt behandling.
    Läs mer om Panoramaradiografi
  • Papill

    Papillen är en viktig del av tandköttet som fyller utrymmet mellan tänderna och skyddar tandköttet från infektioner. Genom att hålla en god munhygien kan man säkerställa att papillerna förblir friska och starka, vilket främjar både munhälsa och estetik.
    Läs mer om Papill
  • Parodontit

    Parodontit är en allvarlig tandköttssjukdom som innebär inflammation i vävnaderna runt tänderna och kan leda till tandlossning om den inte behandlas i tid. Regelbunden tandvård och god munhygien är avgörande för att förebygga och hantera parodontit.
    Läs mer om Parodontit
  • Parodontolog

    Parodontolog är en tandläkare som är specialist på sjukdomar i tandkött och stödjevävnader, såsom parodontit. De behandlar och förebygger allvarliga tandköttssjukdomar för att bevara tändernas hälsa och funktion.
    Läs mer om Parodontolog
  • Parodontologi

    Parodontologi är den gren inom tandvården som behandlar sjukdomar i tändernas stödjevävnader, såsom tandköttet och käkbenet. Vanliga problem inkluderar gingivit och parodontit, och behandlingar fokuserar på att förhindra tandlossning.
    Läs mer om Parodontologi
  • Partialprotes

    Partialproteser erbjuder en enkel och flexibel lösning för att ersätta förlorade tänder. De hjälper till att återställa både funktion och utseende i munnen och kan enkelt tas ut för rengöring. Med rätt skötsel och justering kan en partialprotes förbättra livskvaliteten genom att återställa ett naturligt leende och bettfunktion.
    Läs mer om Partialprotes
  • Patogen

    Patogen är en mikroorganism, såsom en bakterie, virus eller svamp, som kan orsaka sjukdomar. Inom tandvård kan patogener leda till infektioner som karies eller tandköttssjukdomar.
    Läs mer om Patogen
  • Pedodonti

    Pedodonti är den del av tandvården som fokuserar på behandling av barns tänder och munhälsa. Pedodontister är specialiserade på att förebygga och behandla tandproblem hos barn och ungdomar.
    Läs mer om Pedodonti
  • Pedodontist

    Pedodontist är en tandläkare specialiserad på barntandvård. De behandlar barn och ungdomar, med fokus på förebyggande vård och behandling av tandsjukdomar samt att skapa en trygg miljö för unga patienter.
    Läs mer om Pedodontist
  • Perkussionsöm

    Perkussionsöm är smärta som uppstår när en tand knackas lätt på, vanligtvis med ett tandläkarinstrument. Det är ett tecken på att tanden kan vara inflammerad eller infekterad.
    Läs mer om Perkussionsöm
  • Permanenta tänder

    Permanenta tänder är de tänder som ersätter mjölktänder och förblir i munnen resten av livet. De börjar komma fram vid cirka 6 års ålder och består totalt av 32 tänder.
    Läs mer om Permanenta tänder
  • Plack

    Plack är en klibbig, färglös beläggning av bakterier som bildas på tänderna. Om plack inte avlägsnas genom daglig tandborstning och tandtråd kan det leda till karies och tandköttssjukdomar.
    Läs mer om Plack
  • Plackindex

    Plackindex är ett mått som tandläkare använder för att bedöma mängden plack på tänderna. Det hjälper till att utvärdera patientens munhygien och identifiera områden som behöver bättre rengöring.
    Läs mer om Plackindex
  • Pontic

    Pontic är den konstgjorda tand som används i en tandbro för att ersätta en saknad tand. Den sitter fast mellan de intilliggande tänderna eller tandimplantaten.
    Läs mer om Pontic
  • Postoperativ

    Postoperativ syftar på den period som följer efter en operation eller kirurgiskt ingrepp. Inom tandvård handlar den postoperativa fasen om läkning, smärthantering och uppföljning efter ingrepp som tandutdragning eller implantatkirurgi.
    Läs mer om Postoperativ
  • Premolar

    Premolarer är de tänder som sitter mellan hörntänderna och kindtänderna. De har en platt tuggyta och används för att krossa och mala maten innan den når kindtänderna för finare tuggning.
    Läs mer om Premolar
  • Preparera

    Preparera inom tandvård innebär att tandläkaren förbereder en tand för en behandling, exempelvis inför en fyllning, krona eller bro. Det innefattar ofta att ta bort skadad tandvävnad och forma tanden för att passa den kommande behandlingen.
    Läs mer om Preparera
  • Primära tänder

    Primära tänder, även kallade mjölktänder, är de första tänderna som utvecklas hos barn. De börjar vanligtvis komma fram vid cirka sex månaders ålder och spelar en viktig roll för att utveckla tal, tugga mat och fungera som vägledning för de permanenta tänderna.
    Läs mer om Primära tänder
  • Profylax

    Profylax inom tandvård syftar på förebyggande åtgärder för att förhindra tandsjukdomar som karies och tandköttssjukdomar. Detta inkluderar regelbunden rengöring, fluortillförsel och utbildning om god munhygien.
    Läs mer om Profylax
  • Protes

    Protes är en konstgjord ersättning för saknade tänder och omgivande vävnad. Tandproteser kan vara avtagbara eller fasta och används för att återställa både tuggfunktion och estetik i munnen.
    Läs mer om Protes
  • Protesstomatit

    Protesstomatit är en inflammation i munslemhinnan som orsakas av att bära en tandprotes. Det kännetecknas ofta av rodnad, svullnad och irritation under protesen, vanligtvis på grund av dålig passform eller otillräcklig rengöring.
    Läs mer om Protesstomatit
  • Protetik

    Protetik är den del av tandvården som handlar om att ersätta förlorade eller skadade tänder med konstgjorda ersättningar som proteser, kronor, broar och implantat. Protetisk behandling återställer både tuggfunktion och estetik i munnen.
    Läs mer om Protetik
  • Protetiker

    Protetiker är en tandläkare som är specialist på att ersätta förlorade eller skadade tänder med konstgjorda ersättningar, såsom kronor, broar, tandimplantat och proteser. Protetiker hjälper till att återställa både funktion och estetik i munnen.
    Läs mer om Protetiker
  • Provisorium

    Provisorium är en temporär lösning som används inom tandvård för att ersätta en tand eller fyllning under tiden en permanent ersättning tillverkas, såsom en krona, bro eller implantat.
    Läs mer om Provisorium
  • Pulpa

    Pulpa är den mjuka vävnad som finns inuti tanden och innehåller nerver, blodkärl och bindväv. Pulpan spelar en viktig roll i tandens utveckling och känsel, men kan bli inflammerad vid skador eller karies.
    Läs mer om Pulpa
  • Pulpit

    Pulpit är en inflammation i tandens pulpa, den inre mjuka vävnaden som innehåller nerver och blodkärl. Pulpit orsakas ofta av obehandlad karies eller tandtrauma och kan leda till kraftig tandvärk.
    Läs mer om Pulpit
  • Pus

    Pus är en tjock vätska som bildas vid en infektion och består av döda celler, bakterier och vävnadsrester. Inom tandvård kan pus indikera en infektion, exempelvis en tandböld, som kräver omedelbar behandling.
    Läs mer om Pus
R
  • Referenspriser

    Referenspriser inom tandvård är prisnivåer som bestäms av staten för olika tandvårdsbehandlingar. Dessa priser fungerar som riktlinjer för tandvårdsersättning och avgör hur mycket Försäkringskassan ersätter patienter för specifika behandlingar.
    Läs mer om Referenspriser
  • Remineralisation

    Remineralisation är en naturlig process där mineraler som kalcium och fosfat återförs till tandemaljen, vilket stärker tänderna och motverkar tidiga tecken på karies. Fluor spelar en viktig roll i att främja remineralisation.
    Läs mer om Remineralisation
  • Retraktion

    Retraktion inom tandvård avser tillbakadragning av tandköttet från tändernas yta, vilket kan leda till blottade tandhalsar och ökad känslighet. Det är ofta ett resultat av tandköttssjukdomar, trauma eller aggressiv tandborstning.
    Läs mer om Retraktion
  • Röntgen

    Röntgen inom tandvård är en bildteknik som används för att få en detaljerad bild av tänder, käkben och omgivande vävnader. Det hjälper tandläkare att upptäcka dolda problem som karies, infektioner eller skador under ytan.
    Läs mer om Röntgen
  • Rot

    Rot är den del av tanden som sitter under tandköttslinjen och förankrar tanden i käkbenet. Tandens rot innehåller pulpan och blodkärl som håller tanden vid liv.
    Läs mer om Rot
  • Rotfraktur

    Rotfraktur är en spricka eller ett brott i tandens rot, oftast orsakad av trauma. Det kan leda till smärta, infektion och i vissa fall tandförlust om inte rätt behandling utförs i tid.
    Läs mer om Rotfraktur
  • Rotfyllning

    Rotfyllning är en behandling som utförs när tandens pulpa, den inre mjuka vävnaden, har blivit inflammerad eller infekterad. Behandlingen innebär att pulpan avlägsnas, rotkanalen rengörs och fylls, vilket räddar tanden från att behöva dras ut.
    Läs mer om Rotfyllning
  • Rothyvling

    Rothyvling är en tandvårdsbehandling där tandläkaren rengör tandens rot och tar bort plack, tandsten och bakterier under tandköttskanten. Behandlingen används vid parodontit för att stoppa sjukdomsutvecklingen och främja läkning av tandköttet.
    Läs mer om Rothyvling
  • Rotkanal

    Rotkanal är det smala utrymme inuti tandens rot som innehåller nerver och blodkärl, även kallat pulpan. Vid rotfyllning rengörs och fylls rotkanalen för att behandla infektion eller inflammation.
    Läs mer om Rotkanal
S
  • Sackaros

    Sackaros är ett vanligt socker som finns i många livsmedel och drycker. Det är en av de främsta orsakerna till karies, eftersom bakterier i munnen bryter ner sackaros och bildar syror som kan skada tandemaljen.
    Läs mer om Sackaros
  • Salivsten

    Salivsten, även kallad tandsten, är en hård avlagring som bildas när plack förkalkas av mineraler i saliven. Det kan leda till tandköttsinflammation och andra tandproblem om det inte tas bort genom professionell rengöring.
    Läs mer om Salivsten
  • Sekundärkaries

    Sekundärkaries är karies som uppstår runt eller under en befintlig fyllning eller tandrestaurering. Det orsakas oftast av plackansamling där fyllningen möter tanden, vilket gör det svårt att upptäcka och behandla.
    Läs mer om Sekundärkaries
  • Sorbitol

    Sorbitol är en sockeralkohol som används som sötningsmedel i tuggummi, tandkräm och sockerfria livsmedel. Det är icke-kariogent, vilket innebär att det inte orsakar karies, och används ofta som ett hälsosammare alternativ till vanligt socker.
    Läs mer om Sorbitol
  • Specialisttandvård

    Specialisttandvård omfattar avancerad tandvård som utförs av tandläkare med särskild utbildning inom specifika områden som oral kirurgi, ortodonti och parodontologi. Behandlingen sker ofta efter remiss från en allmäntandläkare.
    Läs mer om Specialisttandvård
  • Statligt tandvårdsstöd

    Statligt tandvårdsstöd är ett ekonomiskt stöd som ges av staten i Sverige för att hjälpa till att täcka kostnader för tandvård. Det inkluderar bland annat allmänt tandvårdsbidrag (ATB) och högkostnadsskydd som skyddar mot höga tandvårdskostnader.
    Läs mer om Statligt tandvårdsstöd
  • Status

    Status inom tandvård refererar till tandläkarens dokumenterade bedömning av patientens aktuella tandhälsa, inklusive tändernas skick, tandköttets hälsa och eventuella problem som karies eller tandköttsinflammation.
    Läs mer om Status
  • Steptococcus mutans

    Streptococcus mutans är en typ av bakterie som spelar en central roll i utvecklingen av karies. Den bryter ner socker och producerar syror som kan skada tandemaljen och leda till hål i tänderna.
    Läs mer om Steptococcus mutans
  • Stimulerad saliv

    Stimulerad saliv är saliv som produceras vid tuggning eller genom andra stimuli. Den hjälper till att neutralisera syror, skölja bort bakterier och främjar matsmältningen, vilket gör den viktig för god munhälsa.
    Läs mer om Stimulerad saliv
  • Stomatit

    Stomatit är en inflammation i munslemhinnan som kan orsaka rodnad, svullnad, sår och smärta. Det kan ha flera orsaker, inklusive infektioner, allergier eller irritation från tandproteser.
    Läs mer om Stomatit
  • Sutur

    Sutur inom tandvård refererar till stygn som används för att stänga sår eller kirurgiska snitt efter ingrepp, såsom tandutdragningar eller implantatoperationer. Suturer hjälper till att främja läkning och hålla vävnaderna på plats.
    Läs mer om Sutur
  • Suturera

    Suturera är den medicinska proceduren där stygn används för att stänga ett sår eller kirurgiskt snitt. Inom tandvård utförs suturering efter ingrepp som tandutdragning eller kirurgi för att främja läkning och minska risken för infektion.
    Läs mer om Suturera
  • Svampinfektion

    Svampinfektion i munnen, även kallad oral candidiasis eller torsk, orsakas oftast av svampen Candida albicans. Den yttrar sig som vita beläggningar på tungan och slemhinnorna, och kan orsaka smärta och obehag.
    Läs mer om Svampinfektion
  • Syraattack

    Syraattack uppstår när syror bildas i munnen efter att bakterier bryter ner socker från mat och dryck. Syrorna attackerar tandemaljen och kan leda till karies om de inte neutraliseras av saliv eller borttas genom god munhygien.
    Läs mer om Syraattack
T
  • Täckförband

    Ett täckförband är en typ av medicinskt bandage som används för att skydda sår mot infektion, främja läkning och hålla ytan ren och säker från ytterligare trauma. Detta bandage täcker såret och dess närområde, och är ofta självhäftande eller hålls på plats med tejp eller en omlottbandage.
    Läs mer om Täckförband
  • Tandben

    Tandben, även kallat dentin, är den hårda vävnaden som utgör den största delen av tanden och ligger under emaljen. Det är mindre hårt än emaljen och känsligt för smärta, särskilt om det blottas på grund av karies eller erosion.
    Läs mer om Tandben
  • Tandbrygga

    Tandbrygga är en fast tandersättning som används för att fylla ut en eller flera saknade tänder. Den fästs på de närliggande tänderna eller implantat för att återställa både funktion och estetik i bettet.
    Läs mer om Tandbrygga
  • Tandfaner

    Tandfaner är tunna skalfasader som fästs på tändernas framsida för att förbättra deras utseende. De används för att korrigera missfärgningar, ojämna tänder, sprickor eller mellanrum, och ger ett naturligt och estetiskt tilltalande leende.
    Läs mer om Tandfaner
  • Tandfasad

    Tandfasad är en tunn skalfasad som fästs på tändernas framsida för att förbättra deras utseende. Tandfasader används för att korrigera estetiska problem som missfärgningar, sprickor eller ojämna tänder och ger ett naturligt och långvarigt resultat.
    Läs mer om Tandfasad
  • Tandfyllning

    Tandfyllning är en behandling som används för att reparera en skadad tand, oftast på grund av karies. Den ersätter den borttagna tandvävnaden och återställer tandens form och funktion.
    Läs mer om Tandfyllning
  • Tandgnissling

    Tandgnissling, eller bruxism, är när man omedvetet gnisslar eller biter ihop tänderna, ofta under sömnen. Denna vana kan orsaka tandslitage, käksmärta och huvudvärk.
    Läs mer om Tandgnissling
  • Tandhygienist

    Legitimerad yrkesgrupp som arbetar med förebyggande munhälsa och tandvård samt undersökningar av karies och parodontit, tandlossningssjukdomar.
    Läs mer om Tandhygienist
  • Tandimplantat

    Tandimplantat är en hållbar lösning för att ersätta saknade tänder, med hjälp av en titanskruv kirurgiskt placerad i käkbenet för att stödja en falsk tand. Detta alternativ ger ett naturligt utseende och känsla, förbättrar munfunktionen och självförtroendet.
    Läs mer om Tandimplantat
  • Tandköttsficka

    Spalt (ficka) mellan tandkött och tand, är ett litet utrymme mellan tanden och tandköttet som kan bli djupare på grund av tandköttssjukdom.
    Läs mer om Tandköttsficka
  • Tandläkare

    Legitimerad yrkesgrupp som har utbildning för att undersöka och behandla sjukdomar och skador i tänderna, munhålan och i käkområdet. De har också rätt att ställa diagnoser och skriva ut vissa läkemedel.
    Läs mer om Tandläkare
  • Tandlossning

    Parodontit, när man tappar tänderna. Orsakas av en infektion i tändernas fäste i käken.
    Läs mer om Tandlossning
  • Tandpressning

    Bruxism, när man biter ihop tänderna omedvetet. Ofta nattetid
    Läs mer om Tandpressning
  • Tandreglering

    Behandling med tandställning av tänder som till exempel vuxit snett eller sitter för tätt. Kan också behövas om man har kraftigt under- eller överbett.
    Läs mer om Tandreglering
  • Tandregleringsapparatur

    En tandställning används för att korrigera felställda tänder och käkar. Genom ett mjukt, kontinuerligt tryck flyttar tandställningen gradvis tänderna till önskad position, vilket förbättrar bettet och leendets estetik. Denna behandling är populär bland både tonåringar och vuxna som vill ha ett friskare leende.
    Läs mer om Tandregleringsapparatur
  • Tandrot

    Se rot. Den del av tanden som sitter i käkbenet. En tand kan ha en eller flera rötter.
    Läs mer om Tandrot
  • Tandsköterska

    Yrkesgrupp som främst arbetar med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation, samt assisterar tandläkare vid undersökningar och behandlingar.
    Läs mer om Tandsköterska
  • Tandskydd

    Tandskydd är en skyddsanordning som skyddar tänderna, käken och munnen vid sport och andra fysiska aktiviteter. De minskar risken för tandfrakturer, käkskador och andra munskador. Det finns olika typer av tandskydd, från standard- och självformande varianter till specialanpassade, och valet bör baseras på aktivitetens intensitet och personliga behov. Att underhålla tandskyddet ordentligt är avgörande för att säkerställa dess skyddsfunktion och hållbarhet.
    Läs mer om Tandskydd
  • Tandställning

    En tandställning används för att justera tändernas position och korrigera bettproblem. Den kan vara fast, avtagbar eller genomskinlig och förbättrar både bettfunktionen och tändernas utseende.
    Läs mer om Tandställning
  • Tandställningsfel

    Tandställningsfel är felaktig placering av tänderna i munnen, som kan orsaka problem med bett, tal och tuggning. Vanliga problem är trångställning, överbett och mellanrum, och behandling sker ofta med tandställning.
    Läs mer om Tandställningsfel
  • Tandsten

    Tandsten är en förkalkad beläggning som bildas på tänderna när plack inte avlägsnas effektivt. Det kan leda till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt om det inte behandlas. För att förebygga tandsten är det viktigt att upprätthålla god munhygien genom regelbunden tandborstning, användning av tandtråd, och besök hos tandläkaren för professionell rengöring.
    Läs mer om Tandsten
  • Tandtekniker

    Tandtekniker utgör den yrkesgrupp som arbetar med att tillverka konstgjorda tänder. De arbetar noggrant med att skapa proteser, kronor och andra tandproteser som matchar patientens funktionella och estetiska behov och som ger komfort och ett naturligt utseende.
    Läs mer om Tandtekniker
  • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

    TLV, Statlig myndighet som granskar och tar beslut om vilka läkemedel och tandvårdsbehandlingar som ska ingå i högkostnadsskydden.
    Läs mer om Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
  • Tandvårdsrädsla

    Tandvårdsångest, eller rädsla för tandvård, är ett vanligt bekymmer som kan hindra individer från att söka nödvändig behandling. Det innebär intensiv rädsla för tandläkarbesök, ofta utlöst av tidigare erfarenheter eller vanliga tandläkande ljud. Att känna igen och ta itu med denna rädsla med förstående tandläkare kan hjälpa till att hantera dessa känslor och säkerställa att nödvändig munhälsovård upprätthålls.
    Läs mer om Tandvårdsrädsla
  • Temporomandibulär dysfunktion

    Temporomandibulär dysfunktion (TMD) involverar smärta och försämrad rörelse i käkleden och omgivande muskler. Det är vanligt bland unga vuxna och orsakar obehag, huvudvärk och svårigheter att tugga. Tidiga ingrepp kan lindra symtomen och förbättra käkfunktionen.
    Läs mer om Temporomandibulär dysfunktion
  • Titanskruv

    En "titanskruv" hänvisar vanligtvis till en titanskruv som används i tandimplantat. Den är kirurgiskt placerad i käkbenet för att fungera som en rot för konstgjorda tänder, och erbjuder en robust, biokompatibel bas som integreras väl med ben, vilket säkerställer hållbarhet och funktionalitet vid tandersättning.
    Läs mer om Titanskruv
  • TLV

    TLV står för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, en svensk statlig myndighet som ansvarar för att se över och besluta om vilka mediciner och tandbehandlingar som ingår i högkostnadsskyddet. De spelar en avgörande roll för att säkerställa att grundläggande hälsotjänster är både överkomliga och tillgängliga.
    Läs mer om TLV
  • Trauma

    Trauma i medicinska termer avser skada orsakad av yttre kraft, såsom ett fall eller slag. Det kan påverka vilken del av kroppen som helst, inklusive tänderna och munnen, vilket leder till omedelbara och ibland långvariga tandproblem.
    Läs mer om Trauma
  • Tungpapill

    Tungpapill syftar på de små upphöjningarna av slemhinnan på tungans yta. Dessa strukturer, som kallas papiller, hyser smaklökar och hjälper till med tungans textur och känslighet.
    Läs mer om Tungpapill
  • Tungrygg

    Tungrygg avser tungans övre yta. Detta område innehåller smaklökar och är avgörande för smakförnimmelser. Tungrygg spelar också en viktig roll för munhygien och munhälsa, eftersom tungryggens konsistens och tillstånd kan tyda på olika hälsoproblem.
    Läs mer om Tungrygg
U
  • Ultraljud

    Ultraljudsskalning är en modern tandrengöringsteknik som använder högfrekventa vibrationer för att avlägsna plack och tandsten från tänder och tandkött mer effektivt och bekvämt, främja friskare tänder och förebygga tandköttssjukdomar.
    Läs mer om Ultraljud
V
  • Visdomstand

    Den bakersta oxeltanden. Tand nummer åtta som bryter fram från senare tonåren och framåt. Det är möjligt att få fyra visdomständer, men hos vissa personer bryter inte alla visdomständer fram.
    Läs mer om Visdomstand
  • Visdomstandsutdragning

    Extraktion av visdomstand är en vanlig procedur för att ta bort en eller flera visdomständer - de fyra permanenta vuxna tänderna som finns i de bakre hörnen av din mun. Det är en förebyggande åtgärd för att undvika smärta, överbeläggning och infektion.
    Läs mer om Visdomstandsutdragning
X
  • Xerostomi

    Xerostomi, även känd som muntorrhet, uppstår när spottkörtlarna inte producerar tillräckligt med saliv, vilket leder till obehag, svårigheter att äta och en ökad risk för tandförfall.
    Läs mer om Xerostomi
  • Xylitol

    Xylitol är ett naturligt sötningsmedel och finns i många sockerfria tuggummi och muntabletter, och hjälper till att minska hålrumsbakterier och neutraliserar pH-nivåer i munnen.
    Läs mer om Xylitol