När behöver man nya tandkronor & tandfasader?

När en tand är så trasig att den inte går att laga med fyllningar kan tandläkaren slipa på tanden och göra en ny krona eller tandfasad Det är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av keramik och ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel zirkonium.

Tandkronor och tandfasader är snygga och välfungerande ersättningar för tänder som skadats eller när du vill förbättra en tands utseende. Våra duktiga tandtekniker återskapar tänderna – precis som de ska se ut. Det finns flera olika typer av tandkronor, självklart är vi noga med att välja en som passar just dig och din tand perfekt.

Vi tillverkar tandkronor på en dag

Eftersom vi har en egen tekniker kan vi med lite planering se till att du får dina nya tandkronor på en dag. Boka en konsultation så tittar vi på hur förutsättningarna ser ut för dig och hittar en lösning.

Vad är skalfasader & kronor?

En tandkrona är den synliga delen av tanden dvs det som är ovanför tandköttskanten.

När man gör en krona skapar man utrymme för en konstgjord tand genom att forma den del av tanden som ska kronförses. Kronor görs oftast då tanden är skadad och när man vill ha en hållbar behandling. En behandling med skalfasader (eller porslinsfasader) innebär att ett tunt naturtroget skal av keramik fästs på tändernas yta för att göra tandytan slät och fin.

Fasaden förändrar utseendet på tänderna permanent då porslinsskalet ger tänderna ett nytt ytskikt. En behandling börjar med att vi tar foton och avtryck av dina tänder som ger dig en bra bild av resultatet innan behandlingen påbörjas och skalfasaderna kommer på plats. Behandling med porslinsfasader är relativt omfattande och bör därför utföras av en erfaren tandläkare.

Hur länge håller skal- & porslinsfasader?

Skalfasader och porslinsfasader är slitstarka och håller i många fall livet ut.

Det finns såklart inga garantier för hur länge en fasad håller men du kan förlänga livslängden med hjälp av en bettskena och genom att vara medveten om vad du äter, undvika tobak och att tänka lite extra på vad du äter och hur du sköter dina porslinsfasader. Hos Södertandläkarna får du 3 års garanti på dina kronor.

Fasad på en eller flera tänder?

Efter en konsultation med en av våra kvalificerade tandläkare bestämmer du, efter din situation och dina förutsättningar, hur du vill gå vidare. Det går såklart att förse endast en tand med en skalfasad (porslinsfasad), men vanligen åtgärdas två till sex tänder, i tex överkäken, åt gången.

Tandkrona även om det inte är något fel på tänderna?

Hur du upplever utseendet på dina tänder känner du förstås bäst själv. Det du tycker är oacceptabelt kan vara helt normalt för en annan person. Om du tycker att dina tänder är så fula att det påverkar din livssituation kan det vara dags för en förändring med hjälp av en eller flera tandkronor eller tandfasader.

Det behöver alltså inte vara något fel på en tand för att du ska vilja förändra utseendet. Ibland räcker det med ett mindre ingrepp för att få bra resultat, i andra fall krävs större ingrepp. Som till exempel att ersätta en tand med implantat.

Vi för alltid en diskussion med våra patienter och är noga med att ge rätt förväntningar på behandling och resultat. Och vi utför aldrig behandlingar som går emot vår övertygelse om vad som är bäst för din hälsa eller som strider mot erfarenhet och dokumenterad vetenskap om munhälsa. Återigen skulle vi aldrig utsätta dig för något som vi inte skulle kunna utsätta oss själva för. Eller ännu tydligare. Våra nära och kära.

Tandkronor, tandfasader & skalfasader

Att få en krona eller tandfasad på plats kräver ofta flera besök hos tandläkaren. Det första vi gör är att scanna eller ta ett digitalt avtryck av tanden för att kunna göra en modell. Du och tandläkaren diskuterar tillsammans färgen på ytskiktet och därefter skickas avtrycket vidare till en tandtekniker som tillverkar kronan eller tandfasaden.

Materialen i våra tandkronor, tandfasader, skalfasader och porslinsfasader är av absolut högsta tillgängliga kvalitet. De material vi använder är helt keramiska och består oftast av Dilithiumsilikat (DLS); en glaskeram med hög hållfasthet och som bondas mot tanden. Det gör att skarven mellan kronan och tanden blir nästintill osynlig och svår för bakterier att fästa på. Materialet finns i ett antal nyanser och även flerfärgade. Ett annat material vi använder är zirkonium eller egentligen zirkoniumdioxid som är ett helkeramiskt grundmaterial som är vävnadsvänligt och hållbart. Skillnaden mellan DLS och zirkonium är fästprocessen och man kan göra konstruktioner i DLS mindre, till exempel fasader och delar av tänder. När vi gör konstruktioner i zirkoniumdioxid är det ofta hela kronor eller ett flertal kronor som sitter ihop. Det vi kallar broar eller bryggor. Din tandtekniker hos oss på Södertandläkarna ser till att färgen, formen och finishen blir en så perfekt och bra match för dig (och just dina tänder) som möjligt.

Så håller du rent

En konstgjord tandfasad eller krona skyddar inte tänderna från hål eller tandlossning. Mellan den konstgjorda ytan och den egna tanden kan det bildas bakteriebeläggningar. Om du har kronor i munnen är det bra att gå till en tandhygienist regelbundet. Tandläkaren och tandhygienisten kan berätta hur du bäst sköter munhygienen.

För att stärka de kvarvarande delarna av tanden och minska risken för karies ska du använda en bra, mjuk tandborste och fluortandkräm. Du kan även behöva extra fluor, till exempel tabletter, tuggummi eller munsköljning. Eltandborste, extra små tandborstar och tandtråd är bra hjälpmedel för att komma åt överallt och hålla tänderna rena.

Vad kostar tandkronor & tandfasader?

Priserna beror på hur många tänder du vill behandla och hur dina tänder ser ut och mår idag.

 

Tandvårdsstöd & högkostnadsskydd

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3 000 kronor. Därefter får du ersättning för

  • 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor.
  • 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.

Vårdstöd och högkostnadsskydd på 1177

Extern Länk:

https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/kostnader-och-ersattningar/kostnader-och-ersattningar-inom-tandvard/tandvard-nar-du-ar-over-23-ar—statligt-tandvardsstod/

 

ANDRA BEHANDLINGAR

Tandimplantat Tandimplantat

Tandimplantat – den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder.

Läs mer om tandimplantat

Tandkronor & tandfasader UTFÖRS HOS

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Folkungagatan 49
Södertandläkarna Bågen

Södertandläkarna Bågen

Fatburs Brunnsgata 29

Inga fält hittades.