När behöver man nya tandkronor och tandfasader?

När en tand är så trasig att den inte går att laga med fyllningar kan tandläkaren slipa på tanden och göra en ny krona eller tandfasad. Det är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin och ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium.

Tandkronor och tandfasader är snygga och välfungerande ersättningar för tänder som skadats eller när du vill förbättra en tands utseende. Våra duktiga tandtekniker återskapar tänderna – precis som de ska se ut. Det finns flera olika typer av tandkronor, självklart är vi noga med att välja en som passar för just dina behov.

Kan man byta även om det inte är något fel på tänderna?

Hur du upplever utseendet på dina tänder känner du förstås bäst själv. Det du tycker är oacceptabelt kan vara helt normalt för en annan person. Om du tycker att dina tänder är så fula att det påverkar din livssituation kan det vara dags för en förändring med hjälp av en eller flera tandkronor eller tandfasader.

Det behöver alltså inte vara något fel på en tand för att du ska vilja förändra utseendet. Ibland räcker det med ett mindre ingrepp för att få bra resultat, i andra fall krävs större ingrepp. Som till exempel att ersätta en tand med implantat.

Vi för alltid en diskussion med våra patienter och är noga med att ge rätt förväntningar på behandling och resultat. Och vi utför aldrig behandlingar som går emot vår övertygelse om vad som är bäst för din hälsa. Eller som strider mot erfarenhet och dokumenterad vetenskap om munhälsa. Återigen skulle vi aldrig utsätta dig för något som vi inte skulle kunna utsätta oss själva för. Eller ännu tydligare. Våra nära och kära.

Tandkronor och tandfasader – så går det till

Att få en krona eller tandfasad på plats kräver ofta flera besök hos tandläkaren. Det första vi gör är att scanna eller ta ett digitalt avtryck av tanden för att kunna göra en modell. Du och tandläkaren diskuterar tillsammans färgen på ytskiktet och därefter skickas avtrycket vidare till en tandtekniker som tillverkar kronan eller tandfasaden.

I väntan på att tandteknikern ska färdigställa kronan får du oftast en tillfällig plastkrona. När den är klar har du kronan i munnen några dagar för att se till att allt känns bra innan den sätts fast. Flera provningar behövs ibland för att passformen ska bli perfekt.

Våra material är alltid av absolut högsta tillgängliga kvalitet. De material vi använder oss av då vi tillverkar våra kronor är helt keramiska. De består oftast av Dilithiumsilikat (DLS)som är en glaskeram med hög hållfasthet och som bondas mot tanden. Det gör att skarven mellan kronan och tanden blir nästintill osynlig och svår för bakterier att fästa till. Materialet finns i ett antal nyanser och även flerfärgade. Dessutom lägger vår tandtekniker alltid sista handen och ser till att färgen, formen och inte minst finishen är på topp så du blir nöjd som patient. Ett annat material vi använder är zirkonium eller egentligen zirkoniumdioxid som är ett helkeramiskt grundmaterial som är vävnadsvänligt och hållbart. Skillnaden mellan DLS och zirkonium är fästprocessen och man kan göra konstruktioner i DLS mindre, till exempel fasader och delar av tänder. När vi gör konstruktioner i zirkoniumdioxid är det ofta hela kronor eller ett flertal kronor som sitter ihop. Det vi kallar broar eller bryggor.

Så håller du rent

En konstgjord tandfasad eller krona skyddar inte tänderna från hål eller tandlossning. Mellan den konstgjorda ytan och den egna tanden kan det bildas bakteriebeläggningar. Om du har kronor i munnen är det bra att gå till en tandhygienist regelbundet. Tandläkaren och tandhygienisten kan berätta hur du bäst sköter munhygienen.

För att stärka de kvarvarande delarna av tanden och minska risken för karies ska du använda en bra, mjuk tandborste och fluortandkräm. Du kan även behöva extra fluor, till exempel tabletter, tuggummi eller munsköljning. Eltandborste, extra små tandborstar och tandtråd är bra hjälpmedel för att komma åt överallt och hålla tänderna rena.

Vad kostar nya tandkronor och tandfasader?

Priset för nya tandkronor och tandfasader beror på hur många tänder du vill behandla. Hos oss på Södertandläkarna ligger priset för en krona på mellan X kronor och x kronor. Priset kan självklart även påverkas av förutsättningarna: hur tänderna faktiskt ser ut och mår idag.

Tandvårdsstöd och högkostnadsskydd

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3 000 kronor. Därefter får du ersättning för

  • 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor.
  • 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.

ANDRA BEHANDLINGAR

Tandimplantat TANDIMPLANTAT

Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är att ersätta dem med tandimplantat.

LÄS MER OM TANDIMPLANTAT

Tandfasader och tandkronor UTFÖRS HOS

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Folkungagatan 49
Södertandläkarna Bågen

Södertandläkarna Bågen

Fatburs Brunnsgata 29