A
  • Abrasion

    Nötning inom tandvården hänvisar till slitage på tandytan på grund av onormala orsaker, såsom att borsta för hårt eller slipa tänder.
    Läs mer om Abrasion
  • Abscess

    En abscess är en smärtsam infektion som bildas runt roten av en tand eller i tandköttet, ofta fylld med var. Det är ett tecken på allvarlig infektion som kräver omedelbar tandvård för att förhindra spridning och bevara munhälsan.
    Läs mer om Abscess
  • Afte

    På munslemhinnan gulvita sår omgivna av en röd zon.
    Läs mer om Afte
  • Apoptos

    Apoptos inom tandvård är en process där programmerad celldöd bidrar till att bibehålla frisk munvävnad, stödja tandutvecklingen och förhindra inflammation. En obalans i apoptos kan leda till problem som tandlossning, oral cancer och inflammatoriska sjukdomar i tandköttet.
    Läs mer om Apoptos
B
  • Bruxism

    Bruxism, ofta obemärkt, innebär att man gnisslar tänder eller knyter käken, vanligtvis under sömnen. Denna vana kan leda till tandskador, käkstörningar och obehag. Att förstå och ta itu med det tidigt är nyckeln till att förebygga långvariga tandproblem.
    Läs mer om Bruxism
C
  • Candida

    Candida är en vanlig svamp som kan orsaka trast i munnen, som uppträder som vita lesioner i munnen. Det är vanligtvis ofarligt men kan leda till obehag och behöver behandling om överväxt uppstår. God munhygien och en hälsosam kost hjälper till att förhindra dess spridning.
    Läs mer om Candida
D
  • Dekubitus

    Dekubitus, även känd som trycksår eller liggsår, är skador på hud och underliggande vävnad till följd av långvarigt tryck på huden. De förekommer ofta på hud som täcker beniga områden, såsom hälar eller armbågar, och kräver förebyggande vård och behandling för att läka.
    Läs mer om Dekubitus
  • Dental fluoros

    Dental fluoros är ett tillstånd som kännetecknas av förändringar i tandemaljen, som uppträder som mild missfärgning till svåra fläckar och gropbildning, på grund av överdrivet fluorintag under tandutvecklingen. Medvetenhet och förebyggande är avgörande för munhälsa.
    Läs mer om Dental fluoros
E
  • Erosion

    Erosion hänvisar till slitage av tandemalj orsakad av syraangrepp från mat, dryck eller magsyra, inte bakterier. Det leder till tandkänslighet och kan förändra tandens utseende. Att skydda emaljen genom kost och munvård är nyckeln till att förhindra erosion och bibehålla tandhälsa.
    Läs mer om Erosion
F
G
  • Gingivit

    Inflammation i slemhinnan som omger tänderna.
    Läs mer om Gingivit
  • Glossit

    Glossit är en medicinsk term för inflammation i tungan, vilket kan orsaka svullnad, rodnad och förändringar i tungans textur och färg. Denna tillstånd kan vara smärtsam och påverka tal, ätande och sväljning. I denna artikel kommer vi att förklara vad glossit är, dess orsaker, symtom, riskfaktorer och hur det kan behandlas och förebyggas.
    Läs mer om Glossit
H
  • Halitosis

    Halitos, vanligtvis känd som dålig andedräkt, kan vara ett tillfälligt problem eller indikera djupare munhälsoproblem. Att ta itu med det innebär god hygien och förståelse för dess orsaker. Det är viktigt för självförtroende och sociala interaktioner.
    Läs mer om Halitosis
  • Herpes

    Herpes är en vanlig virusinfektion som kan påverka både munnen och genitalierna. Orsaken till infektionen är herpes simplex-virus (HSV), som finns i två huvudtyper: HSV-1 och HSV-2. Denna artikel kommer att förklara vad herpes är, hur det sprids, dess symtom, och hur det behandlas och förebyggs.
    Läs mer om Herpes
  • Hypoplasi

    Hypoplasi är en medicinsk term som refererar till en underutveckling av en vävnad eller organ. Inom tandvård hänvisar hypoplasi ofta till emaljhypoplasi, ett tillstånd där tandens emalj är ofullständigt utvecklad. Detta kan leda till att tänderna är mer mottagliga för skador och karies. Denna artikel kommer att förklara vad hypoplasi är, dess orsaker, symtom, och vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga.
    Läs mer om Hypoplasi
I
  • Infektion

    En infektion inom tandvård kan uppstå när bakterier tränger in i tandens pulpa eller omgivande vävnader, vilket kan leda till inflammation, smärta och svullnad. Infektioner kan vara lokala, såsom en tandinfektion eller abscess, eller sprida sig till omgivande områden om de inte behandlas i tid. Denna artikel kommer att förklara vad en tandinfektion är, dess orsaker, symtom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga dem.
    Läs mer om Infektion
  • Inflammation

    Inflammation är kroppens naturliga svar på skada eller infektion och spelar en central roll i tandhälsa. När det gäller munhälsa, kan inflammation uppstå i tandköttet, tandens pulpa eller i käkbenet, och det är ofta en signal om ett underliggande problem som kräver uppmärksamhet. Denna artikel kommer att förklara vad inflammation är, dess orsaker, symtom, och hur det behandlas och förebyggs inom tandvård.
    Läs mer om Inflammation
  • Initialkaries

    Initialkaries, även kallad begynnande karies eller emaljkaries, är den tidigaste fasen av kariesutveckling. Det är en form av tandförfall som påverkar tandens emalj och kan ofta stoppas eller vändas med rätt åtgärder. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förhindra att karies förvärras och leder till allvarligare tandproblem. Denna artikel kommer att förklara vad initialkaries är, dess orsaker, symtom, förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ.
    Läs mer om Initialkaries
K
  • Karies

    Karies, även känd som tandröta eller hål i tänderna, är en vanlig tandsjukdom som påverkar många människor världen över. Det orsakas av syror som produceras av bakterier i plack och som bryter ner tandens emalj och dentin. Om den inte behandlas kan karies leda till smärta, infektion och till och med tandförlust. Denna artikel kommer att förklara vad karies är, dess orsaker, symtom, förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ.
    Läs mer om Karies
  • Kavitet

    En kavitet, även känd som hål i tanden, är ett resultat av karies, där tandens emalj och ibland dentin bryts ner och bildar ett hål. Kaviteter kan orsaka smärta, infektion och tandförlust om de inte behandlas i tid. Denna artikel kommer att förklara vad en kavitet är, dess orsaker, symtom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga dem.
    Läs mer om Kavitet
  • Kritkaries

    Kritkaries, även känd som emaljkaries eller initialkaries, är den tidigaste fasen av kariesutveckling. Den kännetecknas av vita fläckar på tandens emalj, vilket indikerar demineralisering och försvagning av emaljen. Kritkaries kan ofta stoppas och till och med vändas med rätt behandling och munhygien. Denna artikel kommer att förklara vad kritkaries är, dess orsaker, symtom, behandlingsalternativ och hur man kan förebygga det.
    Läs mer om Kritkaries
M
  • Munsår

    Munsår är vanliga och obehagliga lesioner som kan uppträda på läpparna, runt munnen eller inne i munhålan. De kan vara smärtsamma och påverka förmågan att äta, dricka och prata. Denna artikel kommer att förklara vad munsår är, deras olika typer, orsaker, symtom, behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder.
    Läs mer om Munsår
  • Muntorr

    Muntorrhet, även känd som xerostomi, uppstår när det inte produceras tillräckligt med saliv i munnen. Saliv är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa, eftersom det hjälper till att fukta och rengöra munnen, bryta ner mat och förhindra infektioner genom att kontrollera bakterier och svampar. Denna artikel kommer att förklara vad muntorrhet är, dess orsaker, symtom, behandling och förebyggande åtgärder.
    Läs mer om Muntorr
N
  • Nekros

    Nekros inom tandvård är ett tillstånd där tandens pulpa dör på grund av infektion, trauma eller kronisk irritation. Vanliga symtom inkluderar missfärgning, smärta och dålig lukt. Behandlingen består oftast av rotfyllning eller i vissa fall tandextraktion. För att förebygga nekros är regelbundna tandläkarbesök och god munhygien avgörande.
    Läs mer om Nekros
  • Nikotinstomatit

    Nikotinstomatit, även känd som rökpalatin eller "smoker's palate", är en inflammation i munslemhinnan som orsakas av långvarig användning av tobaksprodukter, särskilt rökning. Denna tillstånd är oftast förknippat med rökning av cigarrer, cigaretter och pipor, men kan även förekomma hos användare av andra tobaksprodukter. Denna artikel kommer att förklara vad nikotinstomatit är, dess orsaker, symtom, diagnostik, behandling och förebyggande åtgärder.
    Läs mer om Nikotinstomatit
O
  • Osteit

    Osteit är en allvarlig inflammation i benvävnad, som i tandvård ofta drabbar käkbenet. Tidig diagnos och behandling är avgörande för att undvika långvariga problem och för att återställa hälsan i munnen och käkbenet.
    Läs mer om Osteit
P
  • Parodontit

    Parodontit är en allvarlig tandköttssjukdom som innebär inflammation i vävnaderna runt tänderna och kan leda till tandlossning om den inte behandlas i tid. Regelbunden tandvård och god munhygien är avgörande för att förebygga och hantera parodontit.
    Läs mer om Parodontit
  • Protesstomatit

    Protesstomatit är en inflammation i munslemhinnan som orsakas av att bära en tandprotes. Det kännetecknas ofta av rodnad, svullnad och irritation under protesen, vanligtvis på grund av dålig passform eller otillräcklig rengöring.
    Läs mer om Protesstomatit
  • Pulpit

    Pulpit är en inflammation i tandens pulpa, den inre mjuka vävnaden som innehåller nerver och blodkärl. Pulpit orsakas ofta av obehandlad karies eller tandtrauma och kan leda till kraftig tandvärk.
    Läs mer om Pulpit
  • Pus

    Pus är en tjock vätska som bildas vid en infektion och består av döda celler, bakterier och vävnadsrester. Inom tandvård kan pus indikera en infektion, exempelvis en tandböld, som kräver omedelbar behandling.
    Läs mer om Pus
R
  • Retraktion

    Retraktion inom tandvård avser tillbakadragning av tandköttet från tändernas yta, vilket kan leda till blottade tandhalsar och ökad känslighet. Det är ofta ett resultat av tandköttssjukdomar, trauma eller aggressiv tandborstning.
    Läs mer om Retraktion
  • Rotfraktur

    Rotfraktur är en spricka eller ett brott i tandens rot, oftast orsakad av trauma. Det kan leda till smärta, infektion och i vissa fall tandförlust om inte rätt behandling utförs i tid.
    Läs mer om Rotfraktur
S
  • Sekundärkaries

    Sekundärkaries är karies som uppstår runt eller under en befintlig fyllning eller tandrestaurering. Det orsakas oftast av plackansamling där fyllningen möter tanden, vilket gör det svårt att upptäcka och behandla.
    Läs mer om Sekundärkaries
  • Steptococcus mutans

    Streptococcus mutans är en typ av bakterie som spelar en central roll i utvecklingen av karies. Den bryter ner socker och producerar syror som kan skada tandemaljen och leda till hål i tänderna.
    Läs mer om Steptococcus mutans
  • Stomatit

    Stomatit är en inflammation i munslemhinnan som kan orsaka rodnad, svullnad, sår och smärta. Det kan ha flera orsaker, inklusive infektioner, allergier eller irritation från tandproteser.
    Läs mer om Stomatit
  • Svampinfektion

    Svampinfektion i munnen, även kallad oral candidiasis eller torsk, orsakas oftast av svampen Candida albicans. Den yttrar sig som vita beläggningar på tungan och slemhinnorna, och kan orsaka smärta och obehag.
    Läs mer om Svampinfektion
  • Syraattack

    Syraattack uppstår när syror bildas i munnen efter att bakterier bryter ner socker från mat och dryck. Syrorna attackerar tandemaljen och kan leda till karies om de inte neutraliseras av saliv eller borttas genom god munhygien.
    Läs mer om Syraattack
T
  • Tandgnissling

    Tandgnissling, eller bruxism, är när man omedvetet gnisslar eller biter ihop tänderna, ofta under sömnen. Denna vana kan orsaka tandslitage, käksmärta och huvudvärk.
    Läs mer om Tandgnissling
  • Tandköttsficka

    Spalt (ficka) mellan tandkött och tand, är ett litet utrymme mellan tanden och tandköttet som kan bli djupare på grund av tandköttssjukdom.
    Läs mer om Tandköttsficka
  • Tandlossning

    Parodontit, när man tappar tänderna. Orsakas av en infektion i tändernas fäste i käken.
    Läs mer om Tandlossning
  • Tandpressning

    Bruxism, när man biter ihop tänderna omedvetet. Ofta nattetid
    Läs mer om Tandpressning
  • Tandställningsfel

    Tandställningsfel är felaktig placering av tänderna i munnen, som kan orsaka problem med bett, tal och tuggning. Vanliga problem är trångställning, överbett och mellanrum, och behandling sker ofta med tandställning.
    Läs mer om Tandställningsfel
  • Tandsten

    Tandsten är en förkalkad beläggning som bildas på tänderna när plack inte avlägsnas effektivt. Det kan leda till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt om det inte behandlas. För att förebygga tandsten är det viktigt att upprätthålla god munhygien genom regelbunden tandborstning, användning av tandtråd, och besök hos tandläkaren för professionell rengöring.
    Läs mer om Tandsten
  • Temporomandibulär dysfunktion

    Temporomandibulär dysfunktion (TMD) involverar smärta och försämrad rörelse i käkleden och omgivande muskler. Det är vanligt bland unga vuxna och orsakar obehag, huvudvärk och svårigheter att tugga. Tidiga ingrepp kan lindra symtomen och förbättra käkfunktionen.
    Läs mer om Temporomandibulär dysfunktion
  • Trauma

    Trauma i medicinska termer avser skada orsakad av yttre kraft, såsom ett fall eller slag. Det kan påverka vilken del av kroppen som helst, inklusive tänderna och munnen, vilket leder till omedelbara och ibland långvariga tandproblem.
    Läs mer om Trauma
X
  • Xerostomi

    Xerostomi, även känd som muntorrhet, uppstår när spottkörtlarna inte producerar tillräckligt med saliv, vilket leder till obehag, svårigheter att äta och en ökad risk för tandförfall.
    Läs mer om Xerostomi