Att bleka tänderna

Att tandblekning är så vanligt är inte konstigt; med åren blir tänderna gulare. Som ung har du mindre av det lite gulare tandbenet, det så kallade dentinet, och mer emalj. När du blir äldre tunnas emaljen ut vilket gör att tänderna ser gulare ut. Vin, te, kaffe och cigaretter sätter också sina spår, det är därför tandblekning blivit så populärt.

Tandblekning hos en av Stockholms bästa kliniker

Väljer du att bleka tänderna hos Södertandläkarna gör du ett tryggt val. Våra erfarna tandläkare och tandhygienister utgår alltid från dina behov och önskemål. Innan tandblekningen påbörjas undersöks dina tänder av en av våra tandhygienister som gör en bedömning av emaljen på dina tänder och om den är tjock nog för att klara behandlingen.

Behandling

Vi börjar med att laga hål och ta bort eventuell tandsten. Tandblekningen sker sedan med ett gel som läggs i en skena tillverkad efter din överkäke, underkäke eller både och. Sen kan blekningen utföras tryggt; hemma eller på en av våra två kliniker på Södermalm.

Vitare tänder längre

Hur vita blir tänderna efter en tandblekning? Det är beror på hur vita tänderna var innan blekningen. Behandlingen kan behöva upprepas för bästa resultat. I samband med tandblekningen kan du få irriterat tandkött eller ilningar i tänderna, det här brukar försvinna efter några dagar. Dagarna efter behandlingen bör du undvika att äta livsmedel som kan färga tänderna tex: rödbetor, kaffe eller blåbär. Genom att äta och dricka mindre av livsmedel som orsaka missfärgningar, undvika tobak och borsta tänderna regelbundet kan du hålla tänderna vitare längre.

Tandblekning med gel eller strips (remsa)?

Liksom vid övriga behandlingar utgår vi också här från dina förutsättningar och önskemål. Vissa väljer tandblekning med gel och bettskena medan någon annan väljer att bleka tänderna med tandbleknings-strips (remsa), om man kanske bara vill bleka några utvalda tänder. Din tandhygienist hjälper dig att välja metoden som passar dig och dina tänder.

 

När du bleker tänderna med strips (remsa)

Strips-tejpen

Strips-tejpen (remsorna) är själva blekningsmedlet. Det är kladdigt – se upp så att inte remsor kladdar ihop sig och avlägsna aluminiumplasten strips-tejpen sitter på försiktigt. Förvara strips-tejpen (remsorna) på en torr plats.

Inför tandblekning med strips (remsa)

  • Använd tandtråd och borsta tänderna innan du fäster strips-tejpen (remsan).
  • Torka bort saliv från tänderna med lite hushållspapper eller en handduk. Blekningsremsorna fäster mycket bättre på torra tänder.
  • Fäst strips-tejpen på framsidan av de tänder som syns mest när du ler. Då blir det de tänderna som bleks mest: bara de tänder du fäst strips-tejp på bleks.
  • Du kan använda tops och trycka lite lätt på strips-tejpen (remsan) för på så vis fördela blekningsmedlet jämnt under strips-tejpen och för att få bort små luftbubblor.

Vad kostar en tandblekning?

Kostnaden för en tandblekning beror på vilken metod man väljer. Hos oss på Södertandläkarna går prisspannet från X kronor upp till x kronor. Det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna är olika från mun till mun och att olika metoder kan ge olika resultat på olika tänder.

Tandvårdsstöd och högkostnadsskydd

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3 000 kronor. Därefter får du ersättning för

  • 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor.
  • 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.

ANDRA BEHANDLINGAR

Tandimplantat TANDIMPLANTAT

Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är att ersätta dem med tandimplantat.

LÄS MER OM TANDIMPLANTAT

Tandblekning UTFÖRS HOS

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Södertandläkarna Medborgarplatsen

Folkungagatan 49
Södertandläkarna Bågen

Södertandläkarna Bågen

Fatburs Brunnsgata 29