Ordlista

Premolar

Premolarer är de tänder som sitter mellan hörntänderna och kindtänderna. De har en platt tuggyta och används för att krossa och mala maten innan den når kindtänderna för finare tuggning.

Premolarer, även kallade kindtänder, är de tänder som sitter mellan hörntänderna och molarerna (kindtänderna) i både över- och underkäken. Människan har totalt åtta premolarer, fyra i överkäken och fyra i underkäken. Premolarerna har en kombination av egenskaper från både hörntänder och molarer, vilket gör dem idealiska för att tugga och mala maten innan den finfördelas ytterligare av de större kindtänderna.

Funktion och utseende

Premolarerna har en plattare tuggyta med en eller två spetsar (kuspider) som hjälper till att krossa och mala maten. Deras position och form gör dem särskilt viktiga för att överföra kraften från hörntänderna, som biter av maten, till molarerna, som maler den finare.

Utveckling av premolarer

Premolarerna ersätter mjölktändernas kindtänder och börjar vanligtvis bryta fram mellan 10 och 12 års ålder. De permanenta premolarerna tar sin plats och spelar en viktig roll i att utveckla ett balanserat och funktionellt bett.

Vanliga problem med premolarer

  • Karies: Precis som andra tänder kan premolarer drabbas av karies, särskilt om de inte rengörs ordentligt på grund av sin placering i munnen.
  • Rotfyllning: Om en premolar blir kraftigt infekterad kan rotfyllning krävas för att rädda tanden.
  • Tandreglering: Premolarer kan ibland behöva flyttas eller extraheras under tandregleringsbehandling för att skapa mer utrymme i ett trångt bett.

Skötsel av premolarer

För att hålla premolarerna friska är det viktigt att:

  • Borsta noggrant minst två gånger om dagen.
  • Använda tandtråd eller mellanrumsborstar för att komma åt utrymmet mellan premolarerna och de angränsande tänderna.
  • Besöka tandläkaren regelbundet för kontroller och professionell rengöring.