Alla blir vi äldre och det är fullt naturligt att tänderna blir gulare. När du var yngre hade du mindre av det lite gulare tandbenet, det så kallade dentinet, och mer emalj. Med åren tunnas emaljen ut vilket gör att tänderna ser gulare ut. Vin, te, kaffe och cigaretter sätter också sina spår.

Om tandblekning

Innan du bleker tänderna måste de undersökas av en tandhygienist som bland annat bedömer om emaljen är tillräckligt tjock för att klara en blekning. Eventuell tandsten måste tas bort och hål måste lagas. Tandblekningen sker sedan med ett gel som läggs i en skena tillverkad efter din över- och/eller underkäke. Sedan kan blekningen utföras hemma eller på kliniken.

Resultatet beror på utgångsläget och blekningen kan behöva upprepas för att ge bästa resultat. Men en blekning som utförs på rätt sätt med säkra produkter räcker flera år utan att förstöra tandköttet. I samband med blekning kan du få irriterat tandkött eller ilningar i tänderna men det försvinner efter några dagar. Den närmaste tiden efter blekningen bör du vara försiktig med livsmedel som kan färga tänderna.

ANDRA BEHANDLINGAR

Tandimplantat TANDIMPLANTAT

Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är att ersätta dem med tandimplantat.

LÄS MER OM TANDIMPLANTAT