Ordlista

Rothyvling

Rothyvling är en tandvårdsbehandling där tandläkaren rengör tandens rot och tar bort plack, tandsten och bakterier under tandköttskanten. Behandlingen används vid parodontit för att stoppa sjukdomsutvecklingen och främja läkning av tandköttet.

Rothyvling är en djup rengöring av tandens rot som används för att behandla tandköttssjukdomar, särskilt parodontit (tandlossning). Vid denna behandling avlägsnar tandläkaren eller tandhygienisten plack och tandsten som har samlats under tandköttslinjen, samtidigt som rotens yta jämnas ut (hyvlas) för att underlätta att tandköttet kan fästa bättre igen. Rothyvling är en effektiv metod för att stoppa utvecklingen av tandköttssjukdom och bevara tandens stabilitet.

När behövs rothyvling?

Rothyvling rekommenderas när tandköttssjukdomen parodontit har orsakat djupa tandköttsfickor, vilket innebär att bakterier och tandsten har börjat ansamlas under tandköttslinjen. Om dessa fickor inte behandlas kan det leda till nedbrytning av käkbenet och förlust av tänder. Vanliga tecken på att rothyvling kan behövas inkluderar:

  • Blödande eller svullet tandkött.
  • Djupa tandköttsfickor (mer än 4 mm).
  • Dålig andedräkt.
  • Tandköttet har dragit sig tillbaka (retraktion).
  • Lösa eller rörliga tänder.

Hur går rothyvling till?

Rothyvling utförs vanligtvis under lokalbedövning för att minimera obehag. Behandlingen omfattar två huvudsakliga steg:

  1. Skalning: Tandläkaren eller tandhygienisten tar bort plack och tandsten från tandytorna under tandköttslinjen med hjälp av handinstrument eller ultraljudsinstrument.
  2. Rothyvling: Rotens yta jämnas ut genom att tandläkaren hyvlar bort ojämnheter och skadad vävnad. Detta skapar en slät yta där tandköttet kan fästa på nytt och förhindrar att bakterier ansamlas på nytt.

Fördelar med rothyvling

  • Minskar tandköttsfickor: Genom att avlägsna bakterier och släta ut rotens yta kan tandköttet återfästa på tanden, vilket minskar fickdjupet.
  • Förebygger tandlossning: Rothyvling kan förhindra att parodontiten förvärras och stoppa tandlossning genom att eliminera infektionen.
  • Förbättrar munhälsan: Behandlingen hjälper till att minska inflammation, blödning och dålig andedräkt.

Efter rothyvling – vad kan man förvänta sig?

Efter behandlingen kan tandköttet kännas ömt och tanden kan vara något känslig för värme, kyla och tryck. Detta brukar vara övergående och kan lindras med smärtstillande medel. Det är också viktigt att följa tandläkarens råd för eftervård, inklusive:

  • Noggrann munhygien: Fortsätt att borsta tänderna noggrant och använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att hålla tandköttet rent.
  • Undvik hårda och klibbiga livsmedel: Under läkningsprocessen bör du undvika mat som kan irritera tandköttet eller fastna i fickorna.
  • Följ upp med regelbundna kontroller: Det är viktigt att gå på uppföljningsbesök för att kontrollera hur tandköttet läker och om ytterligare behandling krävs.

Förebyggande av framtida problem

För att förebygga återkommande tandköttssjukdom är det viktigt att:

  • Borsta och använda tandtråd dagligen: Att hålla tandköttet och tandytorna rena är avgörande för att förebygga plack och tandsten.
  • Besöka tandläkaren regelbundet: Regelbundna kontroller och rengöringar hjälper till att upptäcka tidiga tecken på parodontit och förhindra att sjukdomen förvärras.