Ordlista

Tandsten

Tandsten är en förkalkad beläggning som bildas på tänderna när plack inte avlägsnas effektivt. Det kan leda till tandköttsinflammation, karies och dålig andedräkt om det inte behandlas. För att förebygga tandsten är det viktigt att upprätthålla god munhygien genom regelbunden tandborstning, användning av tandtråd, och besök hos tandläkaren för professionell rengöring.

Tandsten, även kallad kalkulus, är en förkalkad beläggning som bildas på tänderna när plack inte avlägsnas tillräckligt effektivt. Plack är en klibbig film av bakterier och matrester som ständigt bildas på tänderna. Om placken inte tas bort genom daglig tandborstning och användning av tandtråd, kan den härdas och omvandlas till tandsten. Tandsten är betydligt hårdare än plack och kan inte avlägsnas genom vanlig tandhygien. Det krävs professionell rengöring av en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort det.

Orsaker till tandstensbildning

Bildningen av tandsten är ett resultat av mineraler i saliven som kristalliserar placken på tänderna. Följande faktorer kan öka risken för tandstensbildning:

Dålig munhygien: Om du inte borstar tänderna ordentligt eller använder tandtråd regelbundet, ökar risken för plackbildning, som senare kan förkalkas till tandsten.

Kost: En kost rik på socker och stärkelse kan främja plackbildning, vilket i sin tur kan leda till tandsten.

Tobaksanvändning: Rökning och användning av andra tobaksprodukter bidrar till snabbare tandstensbildning.

Salivens sammansättning: Vissa människor har en saliv som är mer benägen att främja bildningen av tandsten på grund av dess mineralinnehåll.

Tandställning och fyllningar: Om du har tandställning eller dåligt anpassade fyllningar kan det vara svårare att hålla tänderna rena, vilket ökar risken för tandsten.

Konsekvenser av Obehandlad Tandsten

Om tandsten inte avlägsnas kan det leda till en rad tandrelaterade problem. Några av de vanligaste konsekvenserna inkluderar:

Tandköttsinflammation (gingivit): Tandsten irriterar tandköttet och kan orsaka inflammation, vilket är det första steget mot tandlossning (parodontit).

Karies: Tandsten ger en grogrund för bakterier, vilket kan leda till hål i tänderna.

Parodontit: Om gingivit lämnas obehandlat kan det utvecklas till parodontit, en allvarligare infektion som skadar tandens stödstrukturer och kan leda till tandförlust.

Dålig andedräkt: Bakterier som frodas i tandsten kan orsaka kroniskt dålig andedräkt.

Så förebygger du tandsten

Att förebygga tandsten handlar om god munhygien och regelbundna tandläkarbesök. Här är några effektiva strategier:

Borsta tänderna ordentligt: Borsta tänderna minst två gånger om dagen med en fluortandkräm. Använd en tandborste med mjuka borst och se till att rengöra alla tandytor.

Använd tandtråd dagligen: Tandtråd hjälper till att avlägsna plack mellan tänderna där tandborsten inte når.

Använd munskölj: Ett antibakteriellt munskölj kan minska mängden bakterier i munnen och därmed minska plackbildning.

Regelbundna tandläkarbesök: Besök din tandläkare eller tandhygienist minst en gång om året för professionell rengöring och borttagning av tandsten.

Hälsosam kost: Minska intaget av socker och stärkelserik mat för att minska plackbildning. En balanserad kost hjälper också till att bibehålla en god munhälsa.

Undvik tobak: Rökning och andra tobaksprodukter bör undvikas för att minska risken för tandsten och andra tandproblem.

Tandstensborttagning

Om du redan har tandsten är det viktigt att få den borttagen professionellt. Tandläkaren eller tandhygienisten använder specialverktyg för att skrapa bort tandstenen, både över och under tandköttskanten. Denna procedur, kallad skrapning eller scaling, är nödvändig för att förhindra allvarligare tandproblem.

Efter borttagning av tandsten kan din tandläkare polera tänderna för att göra dem släta och förhindra att plack fäster sig lätt. I vissa fall kan det också rekommenderas att använda en fluorlösning för att stärka tandemaljen och förhindra framtida karies.

Sammanfattning

Tandsten är en vanlig tandhälsoutmaning som uppstår när plack inte avlägsnas effektivt och förkalkas på tänderna. Det kan leda till allvarliga tandproblem om det inte behandlas, men genom god munhygien och regelbundna tandläkarbesök kan du effektivt förebygga och kontrollera tandsten. Att vara medveten om riskfaktorer och förebyggande åtgärder är nyckeln till en frisk mun