Dålig andedräkt kan vara besvärande för både en själv och omgivningen. Den störande lukten kan bero på beläggningar på tungan eller tandsten på tänderna som samlar bakterier. När bakterierna sedan kommer i kontakt med proteiner i maten frigörs svavelföreningar som kan lukta illa. Ibland kan dålig andedräkt också bero på gaser från matstrupen och mag-tarmkanalen.

Förebyggande tandvård hos tandhygienist

Det viktigaste för att komma tillrätta med dålig andedräkt är att hålla ordentligt rent i munnen. Om du inte brukar använda tandtråd kan du börja med det. Om det blöder från tandköttet eller om tandtråden luktar illa kan du behöva hjälp av en tandhygienist som gör en noggrann rengöring av tänderna. Tandhygienisten ger även råd om hur du ska göra för att hålla rent i munnen och rekommenderar hjälpmedel eller produkter som kan ge bra effekt.

Om tandhygienisten och tandläkaren bedömer att tänderna är hela och rena kan du behöva konsultera din husläkare för att undersöka om den dåliga andedräkten kommer från matstrupen och mag-tarmkanalen.

ANDRA BEHANDLINGAR

Tandkirurgi Tandkirurgi

Här på Södertandläkarna erbjuder vi all slags tandkirurgi.

Läs mer om tandkirurgi