Ordlista

Sorbitol

Sorbitol är en sockeralkohol som används som sötningsmedel i tuggummi, tandkräm och sockerfria livsmedel. Det är icke-kariogent, vilket innebär att det inte orsakar karies, och används ofta som ett hälsosammare alternativ till vanligt socker.

Sorbitol är en sockeralkohol som ofta används som sötningsmedel i sockerfria produkter som tuggummi, godis och tandkräm. Det är ett populärt alternativ till vanligt socker (sackaros) eftersom det är mindre skadligt för tänderna och inte bidrar till karies. Eftersom sorbitol är icke-kariogent (orsakar inte karies), är det vanligt i produkter som främjar god munhälsa.

Hur fungerar sorbitol?

Sorbitol bryts inte ner lika snabbt som vanligt socker av bakterier i munnen. Detta innebär att bakterierna inte producerar lika mycket syra, vilket minskar risken för syraskador på tandemaljen. Därför är sorbitol ett säkrare alternativ till socker för att skydda tänderna från kariesutveckling.

Användning av sorbitol

Sorbitol används i en mängd olika produkter, främst för att erbjuda sötma utan de negativa effekterna av socker:

  • Sockerfritt tuggummi: Tuggummi sötat med sorbitol hjälper till att stimulera salivproduktionen, vilket hjälper till att neutralisera syror i munnen och minska risken för karies.
  • Tandkräm och munskölj: Sorbitol används ofta som ett fuktbevarande och sötande medel i tandkräm och munskölj för att förbättra smaken och skydda tänderna.
  • Sockerfria livsmedel: Sorbitol finns i många sockerfria produkter som godis, choklad och bakverk.

Fördelar med sorbitol för tandhälsan

  • Minskar risken för karies: Eftersom sorbitol inte fermenteras av bakterier i munnen på samma sätt som socker, bidrar det inte till syrabildning som kan leda till karies.
  • Stimulerar salivproduktionen: Produkter som innehåller sorbitol, såsom sockerfritt tuggummi, kan stimulera saliv, vilket hjälper till att skölja bort matpartiklar och neutralisera syror i munnen.
  • Säker för tänderna: Sorbitol används ofta i tandkrämer och munskölj eftersom det är icke-skadligt för tänderna och bidrar till en behaglig smak.

Eventuella biverkningar

Även om sorbitol är säkert för tänderna, kan det ha vissa biverkningar när det konsumeras i stora mängder:

  • Laxerande effekt: Sorbitol kan ha en laxerande effekt om det konsumeras i stora mängder, vilket kan orsaka magbesvär hos känsliga individer.
  • Kariesrisk vid överdriven konsumtion: Även om sorbitol i måttliga mängder inte orsakar karies, kan överdriven konsumtion öka risken för karies hos vissa individer, eftersom bakterier i munnen kan bryta ner sorbitol, om än långsammare än vanligt socker.

Sorbitol kontra andra sötningsmedel

Sorbitol är inte det enda sockerfria alternativet på marknaden. Här är en jämförelse med andra sötningsmedel:

  • Xylitol: Xylitol är ett annat sockerfritt alternativ som, till skillnad från sorbitol, aktivt motverkar karies genom att hämma bakteriernas tillväxt.
  • Stevia: Ett naturligt sötningsmedel som inte orsakar karies och används i många sockerfria produkter.
  • Aspartam: Ett syntetiskt sötningsmedel som inte bidrar till karies men används ofta i mycket mindre mängder på grund av sin höga sötma.