Ordlista

Salivsten

Salivsten, även kallad tandsten, är en hård avlagring som bildas när plack förkalkas av mineraler i saliven. Det kan leda till tandköttsinflammation och andra tandproblem om det inte tas bort genom professionell rengöring.

Salivsten, även kallad tandsten, är en hård avlagring som bildas på tänderna när plack, en klibbig beläggning av bakterier, förkalkas av mineraler i saliven. När plack inte avlägsnas genom tandborstning och tandtråd, kan det förvandlas till salivsten, vilket är svårare att ta bort och kräver professionell rengöring av tandläkare eller tandhygienist. Salivsten kan irritera tandköttet och bidra till tandköttssjukdomar som gingivit (tandköttsinflammation) och parodontit (tandlossning).

Hur bildas salivsten?

Plack bildas ständigt på tänderna och består av bakterier, matrester och saliv. När plack inte tas bort regelbundet genom god munhygien, kan mineraler från saliven, som kalcium och fosfat, förhårda placken och omvandla den till salivsten. Detta sker ofta vid tandköttslinjen, men tandsten kan även bildas mellan tänderna eller på insidan av underkäkens framtänder.

Risker med salivsten

Om salivsten får sitta kvar på tänderna kan det leda till flera tandproblem:

  • Tandköttsinflammation (gingivit): Salivsten irriterar tandköttet, vilket kan orsaka svullnad, rodnad och blödning.
  • Parodontit: Om tandköttsinflammationen inte behandlas kan den utvecklas till parodontit, en allvarligare infektion som påverkar stödjevävnaderna runt tänderna och kan leda till tandlossning.
  • Karies: Salivsten kan ge bakterier fler ytor att fästa vid, vilket kan öka risken för karies.
  • Dålig andedräkt: Ansamling av bakterier och tandsten kan orsaka dålig andedräkt (halitos).

Hur tas salivsten bort?

Eftersom salivsten är hård och sitter fast på tänderna, kan den inte tas bort genom vanlig tandborstning. För att bli av med salivsten krävs professionell rengöring, där tandläkaren eller tandhygienisten använder speciella instrument för att skrapa bort tandstenen. Behandlingen kallas tandskalning, och i vissa fall kan även rothyvling vara nödvändigt om tandstenen sitter djupt under tandköttslinjen.

Förebyggande av salivsten

För att minska risken för salivstensbildning är det viktigt att:

  • Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen med fluortandkräm för att ta bort plack innan det hårdnar till tandsten.
  • Använd tandtråd dagligen för att rengöra mellan tänderna där tandborsten inte når.
  • Gå på regelbundna tandläkarbesök för professionell rengöring och kontroll, vanligtvis var 6

    månad.

  • Skölj med munskölj som innehåller fluor eller antibakteriella ingredienser för att minska plackansamling.
  • Begränsa sockerintaget: Eftersom socker matar de bakterier som bildar plack, kan en kost med mindre socker hjälpa till att förhindra salivsten.