Ordlista

Protetik

Protetik är den del av tandvården som handlar om att ersätta förlorade eller skadade tänder med konstgjorda ersättningar som proteser, kronor, broar och implantat. Protetisk behandling återställer både tuggfunktion och estetik i munnen.

Protetik är en specialitet inom tandvård som fokuserar på att ersätta förlorade eller skadade tänder med hjälp av konstgjorda ersättningar. Målet med protetisk behandling är att återställa både funktion och estetik i munnen, vilket förbättrar patientens förmåga att tugga, tala och le. De vanligaste protetiska lösningarna inkluderar tandproteser, kronor, broar och tandimplantat.

Typer av protetiska ersättningar

  1. Kronor
    En krona är en konstgjord tandhätta som placeras över en skadad eller försvagad tand för att återställa dess form, storlek och styrka. Kronor används ofta efter en rotfyllning eller när en tand har en stor fyllning.
  2. Broar
    En tandbro används för att ersätta en eller flera saknade tänder genom att fästa konstgjorda tänder mellan två stödande tänder. Broar är fasta lösningar som inte kan tas bort av patienten.
  3. Tandimplantat
    Ett tandimplantat är en permanent ersättning för en förlorad tand, där en titanskruv opereras in i käkbenet för att fungera som en konstgjord tandrot. På implantatet fästs sedan en krona eller bro.
  4. Proteser
    Tandproteser är avtagbara ersättningar för en eller flera tänder. De kan vara helproteser, som ersätter alla tänder i en käke, eller partialproteser, som ersätter några saknade tänder och fästs med klamrar på de kvarvarande tänderna.

När behövs protetik?

Protetik är nödvändig när tänder har skadats eller förlorats på grund av sjukdomar som karies eller parodontit, trauma eller slitage. Att ersätta saknade tänder är viktigt för att:

  • Återställa tuggfunktion: Saknade tänder kan göra det svårt att äta ordentligt, och protetik kan återge full tuggförmåga.
  • Förhindra tandförflyttning: När en tand saknas kan de kvarvarande tänderna börja röra sig och påverka bettet.
  • Förbättra estetik och tal: Protetik kan förbättra utseendet och ge ett naturligt leende samt återställa normal talfunktion.

Behandlingens förlopp

Protetisk behandling börjar med en noggrann undersökning och planering av tandläkaren. Beroende på patientens behov kan avtryck av tänderna tas för att skapa en individuell lösning. För fasta ersättningar som kronor och broar krävs ofta flera besök, medan avtagbara proteser kan justeras och placeras relativt snabbt.

Skötsel av protetiska ersättningar

Protetiska lösningar kräver regelbunden skötsel för att hålla sig i gott skick och för att undvika problem som infektion eller slitage:

  • Daglig rengöring: Precis som naturliga tänder behöver proteser och andra ersättningar rengöras dagligen.
  • Regelbundna tandläkarbesök: Det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för att kontrollera att ersättningarna sitter som de ska och att ingen ytterligare vård behövs.