Ordlista

Papill

Papillen är en viktig del av tandköttet som fyller utrymmet mellan tänderna och skyddar tandköttet från infektioner. Genom att hålla en god munhygien kan man säkerställa att papillerna förblir friska och starka, vilket främjar både munhälsa och estetik.

Papillen är en del av tandköttet som fyller utrymmet mellan tänderna, i de små triangulära områden som kallas tandköttspapiller. Dessa vävnader är viktiga för att skydda tandköttets hälsa och förhindra att matrester fastnar mellan tänderna, vilket kan leda till inflammation och tandköttsproblem.

Funktion

Papillen fungerar som en barriär mellan tänderna och täcker tandköttsfickorna där bakterier annars lätt kan samlas. Den bidrar till att bibehålla en sund tandköttshälsa och stödjer tandköttets struktur genom att täcka mellanrummen som kan utsättas för irritation och infektion.

Problem relaterade till papiller

  • Tandköttsinflammation (gingivit): Om bakterier och plack ansamlas runt papillen kan det leda till inflammation och svullnad.
  • Blödande tandkött: Skador eller dålig munhygien kan göra att papillen blir irriterad och blöder vid tandborstning eller användning av tandtråd.
  • Svarta trianglar: Om tandköttet drar sig tillbaka på grund av sjukdom eller trauma kan mellanrummen mellan tänderna bli synliga, vilket kan påverka både estetik och hälsa.

Hur man tar hand om papillerna

God munhygien är avgörande för att bibehålla friska papiller. Det innebär att man borstar tänderna noggrant två gånger om dagen och använder tandtråd för att avlägsna matrester och plack mellan tänderna. Regelbundna tandläkarbesök hjälper också till att förebygga inflammation och andra problem.