En tand kan gå förlorad på många sätt. Yttre våld, slag, olyckor eller sjukdomar i tänder och käkar, till exempel karies och tandlossning, är några exempel. Förlorade tänder ger missprydande luckor i käkarna men kan också påverka tal och tuggförmåga. Att vara nöjd med sina tänder betyder mycket för självkänslan och att sakna tänder kan därför påverka livskvaliteten. I dag finns flera bra metoder att ersätta tappade tänder.

Tandimplantat

Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är att ersätta tänderna med tandimplantat. Det innebär att vi fäster en titanskruv i käkbenet och förser skruven med en konstgjord tandkrona i porslin. Implantatet växer fast i käken och sitter permanent, i bästa fall livet ut. Med tandimplantat får du nya tänder som ser naturliga ut. Dagens implantat är helt enkelt så nära de ursprungliga tänderna man kan komma.

Implantat är en säker behandling där 98 procent av alla behandlingar i underkäken lyckas. Motsvarande siffra för överkäken är 90 till 95 procent. På Södertandläkarna har vi gedigen erfarenhet och utbildning inom implantatbehandlingar. Vi arbetar med de främsta tandteknikerna som tillverkar tandkronor av mycket hög kvalitet.

Bro och brygga

En bro, som ibland även kallas brygga, är sammanfogade tandkronor som sätts över en tandlucka och träs över tänderna intill. Denna behandling kan vara fördelaktig vid ett instabilt bett, till exempel på grund av tandlossning, eller om tänderna är hårt slitna och behöver höjas. En bro är tillverkad i porslin men har ofta en inre del av metall eller zirkonium som är ett slags keramisk metall.

Tandprotes

En tandprotes är en avtagbar ersättning för en eller flera förlorade tänder. Den tillverkas och utprovas för att kunna ersätta helt eller delvis tandlösa käkar. Proteser kan användas under lång tid eller som temporära ersättningar vid längre behandlingar.

ANDRA BEHANDLINGAR

Tandimplantat Tandimplantat

Tandimplantat – den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder.

Läs mer om tandimplantat