Vaknar du med huvudvärk, är stel i käken, huvudet eller nacken kan det bero på att du pressar ihop dina käkar när du sover. Förutom besvären med huvud och muskler kan även tänderna slitas ner på relativt kort tid.

Du kan själv titta dig i spegeln och se om dina tänder är nedslitna på framsidan. Bit ihop käkarna och rör underkäken fram och tillbaka så ser du om tänderna glider mot varandra och sliter ner emaljen.

Bettskena och avslappningsövningar

Många har problem med spänningar i käkmusklerna på grund av stress. Att använda bettskena är en vanlig behandling som ofta också hjälper bra. En bettskena är en skena i plast som är speciellt utformad efter dina tänder. Bettskenan skyddar tänderna från att bli nedslitna och avlastar dessutom käkmusklerna.

Innan du får en bettskena undersöks käkleder och käkmuskulatur. Du kan också få rådet att tänja på käkmusklerna med ett avslappningsprogram för käkarna. Det är viktigt att bettskenan är väl inslipad och väl balanserad efter ditt bett. Och tillverkad i ett styvt material så att bettskenan avlastar käkmuskulaturen och käkleden. Annars kan bettskenan göra mer skada än nytta.

ANDRA BEHANDLINGAR

Invisalign Invisalign

Invisalign är den moderna, osynliga, tandställningen.

Läs mer om invisalign