Ordlista

Tandköttsficka

Spalt (ficka) mellan tandkött och tand, är ett litet utrymme mellan tanden och tandköttet som kan bli djupare på grund av tandköttssjukdom.

Vad är en Spalt (Ficka) mellan Tand och Tandkött?

En spalt, även kallad ficka, är ett litet utrymme mellan tandens yta och tandköttet. I en frisk mun är denna ficka vanligtvis mycket grund, men när tandköttssjukdomar som gingivit eller parodontit utvecklas, kan fickan bli djupare.

Denna fördjupning skapar en miljö där plack och bakterier kan samlas, vilket kan leda till ytterligare inflammation och skador på tandköttet och det underliggande benet.

Hur uppstår Djupa Fickor?

Djupa fickor mellan tand och tandkött uppstår ofta som en följd av tandköttssjukdomar. Gingivit, som är ett tidigt stadium av tandköttssjukdom, orsakas av plackuppbyggnad längs tandköttskanten, vilket leder till inflammation.

Om gingivit inte behandlas kan det utvecklas till parodontit, där inflammationen sprider sig djupare ner i vävnaderna och käkbenet som omger tanden. När detta sker bryts bindväven som håller tanden på plats ner, vilket resulterar i en fördjupad spalt eller ficka.

Risker med Djupa Fickor

Djupa fickor gör det svårare att hålla området rent, eftersom matrester och bakterier lättare fastnar och inte kan tas bort med vanlig tandborstning eller tandtråd. Om bakterier fortsätter att ackumuleras kan det leda till allvarliga problem som:
– Tandlossning: Om sjukdomen förvärras och tandens fäste i käkbenet skadas, kan tanden lossna och till slut falla ut.
– Infektioner: Bakterier som samlas i djupa fickor kan sprida sig och orsaka infektioner i omgivande vävnader eller till och med i kroppen om de når blodomloppet.

Behandling av djupa fickor

Behandlingen av djupa fickor syftar till att minska fickans djup och kontrollera den underliggande infektionen. Detta kan innefatta professionell rengöring, där tandläkaren skrapar bort plack och tandsten från tandytan och under tandköttskanten.

Vid mer avancerad parodontit kan kirurgiska ingrepp behövas för att stänga fickorna och förhindra vidare benförlust. Regelbunden uppföljning och förbättrad munhygien är också avgörande för att förhindra att sjukdomen förvärras.

Förebyggande Åtgärder

För att förhindra att fickor bildas eller fördjupas är det viktigt att upprätthålla god munhygien. Detta innebär:
– Daglig tandborstning och tandtråd: Regelbunden rengöring av tänderna hjälper till att förhindra plackuppbyggnad som kan leda till tandköttssjukdomar.
– Regelbundna tandläkarbesök: Professionell rengöring och tidig upptäckt av tandköttssjukdomar kan bidra till att hålla fickorna grunda och friska.

Sammanfattning

En spalt, eller ficka, mellan tand och tandkött är ett normalt utrymme som kan bli djupare till följd av tandköttssjukdom. Djupa fickor kan leda till allvarliga tandproblem, inklusive tandlossning, om de inte behandlas i tid.

Genom god munhygien och regelbundna tandläkarbesök kan man förhindra uppkomsten av djupa fickor och hålla tandköttet och tänderna friska.