Ordlista

Protetiker

Protetiker är en tandläkare som är specialist på att ersätta förlorade eller skadade tänder med konstgjorda ersättningar, såsom kronor, broar, tandimplantat och proteser. Protetiker hjälper till att återställa både funktion och estetik i munnen.

En protetiker är en tandläkare som har specialiserat sig på protetik, det vill säga att ersätta förlorade eller skadade tänder med hjälp av konstgjorda tandersättningar. Protetiker hjälper patienter som har tappat en eller flera tänder att återfå sin tuggförmåga, talfunktion och ett estetiskt tilltalande leende. De arbetar med lösningar som kronor, broar, implantat och proteser, och deras behandlingar är individuellt anpassade för att passa varje patients behov.

Vad gör en protetiker?

En protetiker är specialiserad på att skapa och anpassa tandersättningar för att säkerställa en funktionell och estetiskt tilltalande lösning för patienter med saknade eller skadade tänder. Vanliga behandlingar som utförs av protetiker inkluderar:

  • Kronor och broar: Protetiker tillverkar och placerar konstgjorda kronor på skadade tänder eller broar för att ersätta en eller flera saknade tänder.
  • Tandimplantat: De planerar och utför implantatbehandlingar för patienter som behöver fasta tandersättningar som sitter permanent.
  • Proteser: Protetiker designar och justerar både hel- och partialproteser för att ersätta större tandförluster.

När ska man besöka en protetiker?

Man bör överväga att besöka en protetiker om man:

  • Har förlorat en eller flera tänder och vill ha en långsiktig lösning.
  • Behöver ersätta en skadad tand med en krona.
  • Vill förbättra både funktion och utseende av sitt bett genom tandersättningar.
  • Har problem med en befintlig protes eller bro och vill få en ny eller bättre passform.

Utbildning och kompetens

En protetiker har genomgått tandläkarutbildning och sedan vidareutbildning inom protetik. Detta ger dem fördjupad kunskap om både de tekniska och estetiska aspekterna av tandersättningar, vilket gör att de kan leverera skräddarsydda lösningar som är både funktionella och estetiskt tilltalande.

Fördelar med att besöka en protetiker

  • Specialistkunskap: En protetiker har djupare expertis inom området tandersättningar, vilket garanterar högkvalitativa och långvariga resultat.
  • Individuellt anpassade lösningar: Behandlingen är skräddarsydd efter patientens unika behov, från estetiska önskemål till funktionella krav.
  • Högteknologiska behandlingar: Protetiker använder ofta den senaste tekniken för att säkerställa att tandersättningarna är så naturliga och hållbara som möjligt.