Ordlista

Plackindex

Plackindex är ett mått som tandläkare använder för att bedöma mängden plack på tänderna. Det hjälper till att utvärdera patientens munhygien och identifiera områden som behöver bättre rengöring.

Plackindex är ett verktyg som används av tandläkare och tandhygienister för att bedöma mängden plack som finns på en patients tänder. Genom att använda plackindex kan tandvårdspersonal identifiera hur effektivt patienten borstar och rengör sina tänder, och på så sätt upptäcka riskområden för karies och tandköttssjukdomar.

Hur fungerar plackindex?

Plackindex innebär att tandläkaren granskar olika ytor av tänderna för att se var plack har ansamlats. Vanligtvis använder de en färgtablett eller vätska som färgar placken, vilket gör det lättare att se var det finns beläggningar på tänderna. Varje tand får sedan ett betyg baserat på hur mycket plack som är närvarande, och dessa betyg summeras för att ge ett övergripande indexvärde för hela munnen.

Varför är plackindex viktigt?

  • Bedömning av munhygien: Plackindex ger tandläkare och patienter en tydlig bild av hur bra eller dålig munhygienen är. Det visar om daglig tandborstning och tandtrådsanvändning är tillräckliga.
  • Förebyggande av sjukdomar: Genom att mäta plackmängden kan tandläkare identifiera områden i munnen som behöver extra uppmärksamhet för att förhindra tandköttsinflammation (gingivit) eller karies.
  • Uppföljning: Efter att ha introducerat förbättrade munhygienrutiner kan tandläkaren använda plackindex för att övervaka förbättringar över tid.

Hur kan du förbättra ditt plackindex?

  • Borsta noggrant minst två gånger om dagen, och se till att borsta alla ytor på varje tand.
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att ta bort plack mellan tänderna.
  • Besök tandläkaren regelbundet för professionell rengöring och rådgivning kring din munhygien.