Ordlista

Panoramaradiografi

Panoramaradiografi är ett värdefullt verktyg inom tandvård, som ger en tydlig översikt av käke och tänder. Det används för att upptäcka och diagnostisera allt från visdomständers position till allvarligare tillstånd som tumörer eller käkledsproblem, och underlättar därmed planering av korrekt behandling.

Panoramaradiografi är en typ av röntgenundersökning som ger en bred, detaljerad bild av hela munhålan, inklusive tänder, käkben, bihålor och käkleden. Denna metod används ofta inom tandvård för att få en helhetsbild av patientens tandhälsa och upptäcka eventuella problem som inte syns med blotta ögat.

Vad är panoramaradiografi?

Panoramaradiografi, ibland kallad panoramaröntgen, är en 2D-röntgen som visar en ”panoramavy” av hela käkpartiet i en enda bild. Till skillnad från vanliga röntgenbilder, som oftast fokuserar på en eller ett fåtal tänder, ger panoramaradiografi en omfattande översikt av både över- och underkäken, vilket är särskilt användbart vid diagnos och planering av behandling.

När används panoramaradiografi?

Panoramaradiografi används i flera situationer, exempelvis:

  • Diagnos av visdomständer: För att se hur visdomständerna ligger och om de påverkar omgivande tänder.
  • Upptäcka infektioner och tumörer: Röntgenbilden kan avslöja cystor, tumörer eller infektioner i käkbenet.
  • Bedömning inför implantat: Ger en bild av benets struktur och kvalitet, vilket är viktigt för att planera tandimplantat.
  • Käkledsbesvär: Hjälper till att utvärdera käkleden och eventuella problem som kan orsaka smärta eller nedsatt funktion.

Hur går undersökningen till?

Panoramaradiografi är en snabb och smärtfri process. Patienten står eller sitter med huvudet positionerat mellan två stödkuddar, medan en maskin roterar runt huvudet för att ta en bild. Undersökningen tar bara några sekunder och är ofarlig eftersom den använder en låg dos strålning.